Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, propune ca bancile si ministerele sa elaboreze "liste albe" cu firmele care nu au intarziat niciodata cu plata creditelor si care au platit taxele la stat la timp.

"Ce-ar fi daca bancile si institutiile ar avea si liste albe cu firmele care se achita la timp de obligatiile lor? Sa avem - de pilda bancile - o lista alba cu cei care intotdeauna si-au achitat creditele la timp", a spus Lazea la o conferinta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca Ministerul Finantelor ar trebui, la randul sau, sa aiba o lista alba cu cei care nu au intarziat la plata taxelor.

"Trebuie sa dam clar sentimentul ca a fi corect in afaceri aduce si beneficii, nu numai costuri", a mai spus el.

De asemenea, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a atras atentia ca unii patroni au scos bani din firme in perioada de crestere, pentru a-si spori averea personala, si le-au lasat decapitalizate, astfel ca in perioada de criza acestea nu au putut primi finantari din partea bancilor.

"Cand bancile au inceput sa se uite prin bilanturi au gasit niste capitaluri sociale frumoase, de 100 de lei, de 200 de lei, de 10.000 de lei, care sigur ca nu sunt de natura sa dea o incredere remarcabila celui care le finanteaza", a spus Olteanu.

El crede ca ceea ce s-a intamplat este o lectie importanta pentru acumularile viitoare.

"Este important ca aceste acumulari sa se regaseasca si in consolidarea companiilor, astfel incat ele sa devina mult mai credibile pentru finantare, pentru economie si pentru dezvoltarea afacerilor", a mai spus viceguvernatorul BNR.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Piata platformelor de mobilitate, in crestere daca va fi reglementata