"Pentru toti investitorii, incluzandu-i si pe cei americani, stabilitatea si predictibilitatea sunt vitale. Acordurile cu FMI sunt importante pentru realizarea nivelului de stabilitate si predictibilitate pe care le cauta investitorii. Si de aceea credem ca un nou acord ar trebui probabil incheiat", a afirmat Butcher, intrebat daca Romania ar trebui sa incheie un nou acord si ce obiective ar trebui acesta sa contina.

El a adaugat ca firmele americane, desi sunt interesate de avantajele oferite de mediul economic din Romania, vorbesc constant despre ingrijorarile lor referitoare la predictibilitatea, transparenta si stabilitatea economiei romanesti.

"Cele mai multe companii americane au o experienta pozitiva in Romania. Vin aici si reusesc sa scoata profit. Gasesc aici o forta de munca foarte buna, avantaje geografice, dar in acelasi timp auzim in mod constant de la firmele americane despre ingrijorarile lor privind predictibilitatea, transparenta, stabilitatea. Au nevoie sa stie cat mai bine la ce sa se astepte. Si cred ca increderea investitorilor deja prezenti si a celor care ar putea veni ar putea fi sporita de un angajament foarte clar pentru continuarea reformelor, pentru lupta anticoruptie, pentru a face economia cat mai predictibila posibil. Trebuie sa vedem ca atunci cand o promisiune este facuta unui investitor, aceasta este si respectata si incercam sa ne asiguram ca Romania este cat mai predictibila si transparenta posibil", a spus oficialul american.

Citeste si:

Butcher a dat exemplul investitiei Delphi Diesel din judetul Iasi si a aratat ca firmele americane pot aduce tehnologie de varf si capacitate organizationala.

"Tocmai am fost la Iasi. Delphi Diesel este acolo cu o investitie foarte mare, au angajat trei mii de oameni, este cel mai mare angajator privat din judet si fac o treaba impresionanta. Nu e vorba numai de cea mai buna fabrica in domeniu din Romania, ci si una dintre cele mai bune din lume. Si ei sunt foarte multumiti de forta de munca angajata si de sprijinul autoritatilor locale. Este o mare poveste de succes care daca va fi repetata si in alte locuri din tara va arata care sunt avantajele oferite de Romania, dar si ceea ce pot aduce companiile americane. Adica tehnologie si capacitate organizationala de succes", a mai afirmat el.

De asemenea, intrebat despre acordul incheiat recent intre Guvern si Bechtel, el a refuzat sa comenteze.