Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Achim Irimescu spune ca fermierii vor fi verificati, in acest an, de reprezentantii APIA pentru a fi identificati cei care nu isi lucreaza terenurile, astfel incat acestia sa nu beneficieze trei ani de subventii, conform Politicii Agricole Comune (PAC), scrie Mediafax.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Achim Irimescu a declarat, joi, presei, la Cluj-Napoca, ca trebuie identificati "adevaratii producatori", astfel incat sa nu fie suprafete de teren platite pe nedrept.

"Potrivit reformei Politicii Agricole Comune (PAC), subventiile vor fi acordate numai fermierilor activi. Noile reglementari exclud subventionarea detinatorilor de terenuri agricole fara legatura cu activitatea agricola. Fondurile se vor duce numai spre cei care utilizeaza terenurile si nici intr-un caz spre cei care au suprafetele si nu au facut agricultura, cum s-a intamplat pana acum cu terenurile anexe ale aeroporturilor, stadioanelor de fotbal, a cluburilor de golf. APIA va face verificari, este vorba de verificari complexe pentru ca sunt multi producatori care continua sa beneficieze de sprijin chiar daca nu mai sunt agricultori sau nu practica agricultura confom cerintelor europene. Controalele vor incepe in acest an. Este important sa ii identificam pe adevaratii producatori astfel incat sa nu fie suprafete platite pe nedrept", a spus Irimescu.

Potrivit acestuia, fermierii inactivi identificati in urma actiunilor de control ale APIA vor fi penalizati timp de trei ani, dupa care, daca intra in legalitate, pot sa isi reprimeasca drepturile financiare.

Subventia la hectar in Romania, platita din bugetul UE, va ajunge in 2019 la o medie de 196 de euro, fata de 135 de euro cat este in acest an.
Reforma PAC va intra efectiv in vigoare din 2015, anul viitor fiind considerat unul de tranzitie.

Agricultorii statelor membre UE primesc subventii la hectar, acestea fiind diferite de la tara la tara. Subventiile se acorda pentru ajutorarea agricultorilor la achizitionarea de motorina, samanta sau in vederea efectuarii unor lucrari agricole.

Agricultorii din Romania urmeaza sa beneficieze de un buget de peste 11 miliarde de euro in perioada 2014-2020 pentru plati directe la hectar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri