Salariile si celelalte venituri asociate reprezinta 49,1% din veniturile totale ale gospodariilor, veniturile din prestatii sociale - 23,3%, veniturile din agricultura - 2,3%, veniturile din activitati neagricole independente - 2,4%, din proprietate si vanzari de active din patrimoniul gospodariei - 1,3%, iar veniturile in natura contribuie cu 19,6% la veniturile totale, in principal provenite din contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (17,7%).
La orase, veniturile medii lunare ale familiilor au fost, in primul trimestru, mai mari cu 28,3% fata de cele ale gospodariilor de la sate, generate de salarii in proportii de 61,8%, prestatii sociale - 23,3%, veniturile in natura fiind de 9% din total. In schimb, la sate productia agricola asigura 41,6% din veniturile lunare ale gospodariilor, din care doar 5,7% sunt venituri banesti din agricultura, restul reprezentand contravaloarea produselor din resurse proprii.
O gospodarie a cheltuit in medie in primele trei luni ale anului 2.312 lei, revenind 809 lei pentru o persoana, avand o pondere de 91,7% din veniturile totale.
Populatia cheltuieste cel mai mult pe mancare si bauturi nealcoolice - 41,9% din cheltuielile de consum, pentru locuinta - 22,4%, din care cea mai mare parte (18,8%) au fost cheltuieli pentru functionare si incalzire.
La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,2%) si cele pentru educatie (0,4%).
"Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei. Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei sau cumpararea de actiuni detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,3%)", se spune in comunicatul INS.
Orasenii au cheltuieli de consum cu 525 lei mai mari in medie pe familie decat cei de la sate, insa cheltuie pe alimente cu doar 29 de lei mai mult.
"Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 48,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 22,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar", se precizeaza in comunicat.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: