Intalnire de gradul ZERO la Guvern: Isarescu, Ponta si Lagarde discuta soarta economiei romanesti

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu au venit la Guvern, pentru a participa, alaturi de premierul Victor Ponta, la discutia cu directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.

Directorul general al FMI se afla in Romania, luni si marti, urmand sa sustina la Bucuresti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de crestere" economica in regiune, anunta Mediafax.

In schimb, Banca Nationala a Ungariei a cerut, luni, FMI sa inchida biroul din Budapesta al institutiei, despre care afirma ca nu ar mai fi necesar, intrucat autoritatile ungare vor achita, probabil, imprumutul luat in 2008 de la Fond pana la sfarsitul acestui an, inainte de scadenta.

Miercuri, o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania.
Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.

Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si finalizata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunãttire a managementului companiilor de stat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri