Discutiile pentru un nou acord al Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) au ca baza macroeconomica o estimare de crestere a PIB de 1,9% in acest an, usor peste prognoza propusa de reprezentantilor institutiei internationale, de 1,8%.

"Dupa primele discutii s-a convenit ca baza de plecare pentru negocieri o estimare de crestere economica pentru acest an de 1,9% din PIB. Misiunea FMI venise, oricum, cu o prognoza imbunatatita, de la 1,6% la 1,8%, iar in urma analizei datelor s-a ajuns la concluzia ca 1,9% este un nivel acceptabil pentru ambele parti", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor.

Anterior, FMI si autoritatile romane au estimat o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul urmator.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca Romania va conveni, pana in aceasta toamna, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, cu o valoare intre 3 miliarde euro si 5 miliarde euro si cu mai putine conditii decat cele doua intelegeri anterioare.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, autoritatile precizand anterior ca doresc ca un nou acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.

Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a declarat, marti, la Bucuresti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunãttire a managementului companiilor de stat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Reactia FMI despre taierile de taxe: Aveti GRIJA!