Seful statului a declarat, la intalnirea cu delegatia FMI, CE si BM, ca o noua lege a salarizarii trebuie sa fie o prioritate a noului acord cu organismele internationale, precizand ca desi se vorbeste de elaborarea unui nou act normativ, nu trebuie uitat ca exista deja o lege, care nu e aplicata.

"As face o observatie legata de legea salarizarii. In lumea politica se vorbeste de o noua lege a salarizarii, dar noi avem o lege a salarizarii care nu este pusa in aplicare si care a fost lucrata timp de doi ani cu Banca Mondiala”, a afirmat presedintele Basescu, referindu-se la vechea lege, realizata de Guvernul Boc.

El a aratat ca opinia sa este ca in noul acord pe care Romania trebuie sa il incheie cu FMI, aplicarea unei noi legi a salarizarii trebuie sa reprezinte o prioritate la capitolul reforme structurale, potrivit Mediafax.

Seful statului a declarat, la intalnirea cu delegatia FMI, CE si BM, ca o noua lege a salarizarii trebuie sa fie o prioritate a noului acord cu organismele internationale, precizand ca desi se vorbeste de elaborarea unui nou act normativ, nu trebuie uitat ca exista deja o lege, care nu e aplicata.

Premierul Victor Ponta afirma saptamana trecuta ca legea salarizarii publice realizata de Guvernul Boc nu a putut fi aplicata niciodata deoarece pornea de la "fictiunea ca salariile nu pot sa mearga decat in sus".

"Legea lui Boc nu s-a aplicat niciodata pentru ca a pornit de la o fictiune: salariile nu pot sa mearga decat in sus. Nu se poate, sa maresc salariile la cei mai buni, mai dai afara pe altii. Din punctul meu de vedere, salariul minim pe economie poate fi in administratie putin mai mare, poate sa fie 1.000 lei. Eu am venit cu un raport care multora li s-a parut exagerat, eu cred ca mai mult de 1 la 7 nu poate sa fie raportul", a spus Ponta.

El a afirmat ca raportul dintre limita minima si cea maxima a salariilor bugetarilor va ajunge la 1-7, iar introducerea noii legi a salarizarii va determina si modificarea Legii functionarului public, astfel incat sefii de institutii sa aiba o mai mare "flexibilitate" in aranjarea grilei.

In cadrul acestei grile, salariul minim in administratie ar putea fi mai mare decat salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.000 lei fata de 800 lei, dar fara a depasi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB.

"In limita cheltuielilor cu personalul de 7% din PIB si raportat la bugetul de anul asta, vreau sa las, nu sa spun eu de la Ministerul de Finante cat castiga un angajat dintr-o primarie sau dintr-un minister, o posibilitate mai flexibila, pentru ca intre un minim - nu poti sa dai sub salariul minim pe economie - si un maxim - pentru ca eu cred ca exista in sectorul bugetar salarii mult prea mari - sa dau mai multa flexibilitate conducatorului fiecarei institutii in parte in a-si aranja oamenii. Eventual, daca nu mai are nevoie de 100, ci doar de 80, dar ii plateste mai bine, e in regula, poate ca mai taie salariile mari si le mareste pe cele mici, deci un tip de flexibilitate care sa tina cont de performanta si ncesitatea fiecarui angajat", a spus Ponta.

Salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor.

In document se arata ca prin Legea-cadru redactata in urma cu trei ani s-a urmarit stabilirea unui raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 15, limitarea numarului de clase de salarizare la 110 si plafonarea primelor si sporurilor la maximum 30% din salariul de baza.

Din cauza constrangerilor financiare, insa, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare si o pondere a sporurilor si primelor de 51% din castigul salarial.

Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborarii bugetului pentru acest an, numarul total de angajati din sectorul bugetar se ridica la 1,187 milioane persoane.

Salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pasrata la 2,5%.

Tot prin noua lege a salarizarii, cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.

Pentru personalul incadrat pe studii medii care absolva studii superioare se va asigura la promovare cel putin clasa de salarizare detinuta anterior, aferenta gradatiei avute.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si