ARPIM: Romanii au dreptul de a fi tratati la acelasi nivel ca pacientii europeni

Pacientii romani au dreptul de a fi tratati la acelasi nivel ca pacientii europeni, ceea ce inseamna medicamente de ultima generatie care in Europa au fost aprobate si sunt disponibile de mai bine de sase ani, sustine Makis Papataxiarchis, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Reprezentantii ARPIM s-au intalnit cu oficialii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale pentru a discuta despre mecanismul de calculare a taxei clawback, plata datoriilor pentru medicamente si dreptul pacientilor romani de a avea acces la tratamente moderne, in aceeasi masura cu ceilalti pacienti europeni.

“Parerea noastra este ca sistemul de sanatate trebuie sa se concentreze mai mult pe cresterea accesului pacientilor la tratamente inovatoare. Dorim sa subliniem inca o data necesitatea actualizarii listei medicamentelor compensate pentru a le oferi astfel si pacientilor romani sansa de a beneficia de cele mai noi tratamente care uneori fac diferenta dintre viata si moarte, iar alteori sunt garantia pentru o calitate normala a vietii”, spune Papataxiarchis.

In ceea ce priveste taxa clawback, ARPIM a subliniat nevoia de identificare a unui mecanism prin care producatorii sa nu mai fie obligati sa achite integral diferenta dintre bugetul alocat si consumul real de medicamente, avand in vedere ca Romania are cel mai mic consum de medicamente pe cap de locuitor si in acelasi timp aloca cel mai mic procent din PIB pentru sanatate.

Referitor la plata datoriilor pentru medicamentele consumate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, membrii ARPIM sustin ca acestea reprezinta sume importante pe care statul le are catre producatorii de medicamente.

“Desi pana in acest moment nu s-au facut demersuri pentru plata acestora, suntem increzatori ca partenerii nostri de dialog vor respecta calendarul asumat la incepului acestui an prin protocolul semnat de Ministerul Sanatatii si ARPIM”, se arata in comunicatul asociatiei.

ARPIM cuprinde cele mai importante 27 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente, prezente in Romania, care realizeaza impreuna peste 70% din valoarea pietei farmaceutice locale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ludovic Orban: Garantarea creditelor pentru companiile mari a fost aprobată
Setari Cookie-uri