CSAT nu a emis, in urma sedintei de vineri, nicio noua decizie privind privatizarea CFR Marfa, in conditiile in care strategia de privatizare a companiei a fost avizata de catre Consiliu prin hotararea din 5 februarie, informeaza Presedintia.
Potrivit unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala dupa incheierea sedintei, discutiile din cadrul CSAT privind privatizarea CFR Marfa au fost "constructive".

"Membrii CSAT au avut o discutie constructiva legata de acest proces de privatizare avand ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa «C.F.R. Marfa» - S.A. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat strategia de privatizare a CFR Marfa prin Hotararea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o alta decizie CSAT", se afirma in comunicatul mentionat, conform Mediafax.

In comunicat se mentioneaza ca sedinta de vineri a fost convocata de presedintele Traian Basescu in urma solicitarii Guvernului transmisa joi de a introduce pe ordinea de zi a unei viitoare sedinte a Consiliului subiectul HG din 24 iulie referitoare la aprobarea contractului de privatizare a CFR Marfa cu Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman S.A., in calitate de cumparator.

De asemenea, in comunicatul Presedintiei se precizeaza prezenta la sedinta CSAT, premierul Victor Ponta fiind inlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea, lipsind totodata de la lucrari, fara inlocuitor, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

De asemenea, la lucrari nu a fost invitat niciun reprezentant al Ministerului Transporturilor, fiind insa mentionat ca invitat la sedinta consilierul prezidential pentru constitutional-legislativ, Claudiu Constantin Dinu.

La sedinta au participat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, ministrul Apararii, Mircea Dusa, ministrul de Interne, Radu Stroe, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, seful SRI, George Maior, seful SIE, Teodor Melescanu, seful Statului Major General, Stefan Danila, secretarul CSAT, Ioan Oprisor si consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota.

Anuntul potrivit caruia presedintele Traian Basescu a decis convocarea de urgenta a CSAT, vineri, a fost transmis joi de Administratia Prezidentiala.

"Administratia Prezidentiala informeaza ca joi, 1 august, la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Aparare a Tarii (CSAT) a fost depusa o solicitarea a Guvernului Romaniei pentru convocarea unei sedinte a CSAT cu privire la Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni intre stat, prin Ministerul Transporturilor, in calitate de vanzator, si Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman S.A., in calitate de cumparator, avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa «C.F.R. Marfa» - S.A. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a decis convocarea de urgenta a CSAT vineri, 2 august, la ora 11.00", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Sursa citata mentiona ca, in cazul in care prim-ministrul Victor Ponta nu poate raspunde convocarii la sedinta CSAT, este invitat, fara drept de vot, conform legii, vicepremierul Gabriel Oprea.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investitii de mediu.

Presedintele si premierul au o disputa privind privatizarea CFR Marfa, Traian Basescu cerand ca Victor Ponta sa isi asume responsabilitatea privatizarii, iar primul-ministru solicitand avizul CSAT.

Guvernul a aprobat contractul cu GFR, in 24 iulie, sustinand insa ca tranzactia trebuie aprobata de CSAT. Presedintia a comunicat ca CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea licitatiei.

Potrivit Executivului, neformularea unei pozitii a CSAT in cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizarii, instituirea unui management privat si restructurarea companiei.

Miercuri a fost publicata pe site-ul Presedintiei, la sectiunea CSAT - hotarari emise de Consiliu, hotararea Consiliului din 5 februarie privind avizarea privatizarii CFR Marfa, in document afirmandu-se ca "modalitatea concreta si procedura de privatizare se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".

Potrivit hotararii mentionate, CSAT avizeaza proiectul de HG pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfa si a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia.

In articolul 2 al hotararii se arata ca "modalitatea concreta si procedura de privatizare se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".

Hotararea CSAT mai cuprinde si solicitarea catre Ministerul Transporturilor de a include in contractul de privatizare clauze potrivit carora cumparatorul se obliga, sub sanctiunea rezolutiunii contractului si plata unor daune interese, sa mentina obiectul de activitate al CFR Marfa si sa intreprinda toate masurile necesare pentru indeplinirea de catre companie, pe toata durata sa de existenta, a obligatiilor de natura strategica ce ii revin potrivit legislatiei in vigoare, protocoalelor si acordurilor nationale si internationale.

Aceste obligatii mentionate in hotarare sunt nevoile de aparare a tarii, transportul trupelor si materialelor militare, neintrerupt pe timp de pace, in caz de calamitati naturale, situatii de criza si de razboi sau alte situatii deosebite, angajamentele asumate de Romania prin Tratatul NATO si conventiile incheiate cu SUA.

Contactat de MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, a declarat miercuri ca, potrivit Legii 182/2002 referitoare la protectia informatiilor clasificate, sunt doua persoane care pot hotari desecretizarea unei hotarari a CSAT - seful statului si secretarul CSAT.

Oprea a mentionat atunci ca "la sedinta CSAT din 5 februarie au fost prezenti atat premierul Victor Ponta, cat si ceilalti ministri care sunt membri ai CSAT".

"Totodata, potrivit legii de organizare si functionare a CSAT (art.6, alin.3 - n.r.), Consiliul adopta hotararile sale prin consens", a mentionat Oprea.

In comunicatul dat publicitatii la finalul sedintei CSAT din 5 februarie se arata ca: "La solicitarea Guvernului Romaniei, CSAT a avizat proiectul Hotararii Guvernului Romaniei pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa «C.F.R. Marfa» - S.A. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat acest proiect solicitand privatizarea cu un investitor strategic si respectarea obligatiilor pe care «C.F.R. Marfa» - S.A. le are fata de MApN, NATO si alte structuri de securitate".
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri