Salariul mediu: 1.600 de lei. Unde sunt cele mai mari lefuri

Castigul salarial mediu a scazut in iunie, fata de luna precedenta, cu 5 lei (0,3%), la 1.606 lei net, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari castiguri sunt inregistrate in extractia petrolului si a gazelor naturale (4,049 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 880 lei

Comentariile INS

1. "In luna iunie 2013, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri cat si scaderi fata de luna precedenta. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2013 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru performanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

2. „Cresterile castigului salarial mediu net se datoreaza si disponibilizarilor de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice".

Unde cresc salariile

Cele mai mari cresteri s-au in fabricarea bauturilor (14%) si a tigarilor (12,3%), iar cele mai accelerate scaderi in productia de autovehicule (9,4%) si in extractia carbunelui (8,2%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu fata de luna precedenta in administratia publica (0,2%) si sanatate si asistenta sociala (0,6%). In invatamant s-a inregistrat o scadere a castigului salarial mediu net (1,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 3,5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri