Coface estimeaza ca economia va creste in acest an cu 1% - 1,5%, proiectia neluand in considerare aportul agriculturii la PIB, factor care variaza foarte mult de la un an la altul, astfel ca avansul poate ajunge spre 2% incluzand efectul generat de sectorul agricol.
Fondul Monetar International a imbunatatit recent prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2% si la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice in primul semestru si a unei productii agricole mai bune. Ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, a declarat anterior ca estimarea de crestere economica pentru acest an a fost ridicata, in urma discutiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimand insa pentru sfarsitul anului un avans al PIB peste noua tinta, informeaza Mediafax.

Desi exista semnale favorabile de crestere in 2013, cu un an agricol bun, acestea nu sunt resimtite in economia reala, de catre firme, care se confrunta in continuare cu multe probleme, cele mai importante fiind lipsa de lichiditate si accesul dificil la creditare, potrivit reprezentantilor Coface.

"In 2013, in ciuda semnalelor bune de crestere a PIB, cu un an agricol care se anunta bun, nu le resimtim in economie, toate companiile confirma ca acesta este un an mai greu decat cei anteriori, toti se plang de lipsa de creditare, de lichiditate, de sarcina pe care au preluat-o de a finanta la randul lor alte companii prin activitatea lor comerciala. Nu vedem in continuare o imbunatatire, din contra, cand companiile mari intra in insolventa incepi sa te intrebi cum va arata peste cativa ani aceasta tara", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Coman, country manager Coface.

El a aratat ca economia romaneasca este legata de tarile din zona euro, aflate insa in continuare in recesiune.
Coman spune ca desi avansul exporturilor a fost motorul cresterii economice in primul semestru aceasta nu se vede in economie, unde consumul a scazut "fabulos".

"Sansele noastre se leaga ca de fiecare data de agricultura, anul acesta se anunta de exceptie, exporturile functioneaza, dar cred ca trebuie facut foarte mult pentru blocajele financiare, pentru creditare. Bancile nu vad un apetit foarte mare pentru a credita pentru ca vad foarte mult risc in jurul lor, atunci evident ca atentia lor in a da bani companiilor este mult mai mare", a mentionat Coman.

Directorul Coface nu anticipeaza pentru acest an o revigorare a economiei reale, a companiilor, aceasta fiind posibila incepand cu 2014 sau 2015, daca si tarile din zona euro vor depasi situatia dificila cu care se confrunta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri