"In acest moment, societatea romaneasca nu este inca pregatita sa abordeze aceasta tema, nu pentru ca ar fi imatura, ci pentru ca nu dispune de suficiente informatii", a afirmat Vosganian, la finalul unei conferinte de presa.

Ministrul a adaugat ca "intr-o buna zi" aurul de la Rosia Montana va fi exploatat.

"Probabil ca pana atunci societatea isi va dezvolta si modalitatile de comunicare intre autoritati si opinia publica, si modalitatile de responsabilizare a opiniei publice prin structurile societatile civile, se vor imbunatati si tehnologiile, astfel incat aurul sa se exploateze. Nu cred ca exista cineva in Romania care sa spuna ca aurul acela nu va fi niciodata exploatat", a adaugat Vosganian.

Intrebat de ce proiectul nu poate fi derulat de statul roman, cu companii romanesti, el a afirmat ca nu pot fi organizate licitatii unde sa fie chemati numai romani, scrie Mediafax.

"Vreti ca noi sa decidem prin lege ca numai romanii au dreptul sa exploateze aurul?", a spus Vosganian.

El a adaugat ca s-ar bucura ca la licitatii sa participe entitati romanesti, dar competitia trebuie sa fie una deschisa.

Intrebat in conferinta care este opinia Ministerului Economiei privind proiectul de la Rosia Montana, Vosganian a afirmat ca in prezent pe acest subiect exista o dezbatere ampla, in plan national, care se va solutia in dialogul intre cei doi presedinti ai USL.

Citeste si:

El a adaugat ca echipa guvernamentala trebuie sa fie solidara, iar USL sa vorbeasca intr-o voce unica.

"De ce doriti ca vocea mea sa sporeasca polifonia acestei dezbateri?", i-a intrebat el pe jurnalisti, care il atentionasera ca reprezentantii USL nu au avut un discurs unitar privind acest subiect.

Vosganian a precizat ca pe site-ul ministerului exista de cel putin trei-patru ani 600 de pagini despre Gabriel Resources, "cam egale" cu romanul "Razboi si Pace" al scriitorului rus Lev Tolstoi.

Pe de alta parte, ministrul a spus ca licentele se dau, se iau si se muta de catre ANRM.

Intrebat cum i se pare suma de patru miliarde dolari care ar fi fost invocata, potrivit presei, de reprezentantii Gabriel Resources ca despagubiri pentru blocarea proiectului, ministrul a glumit, afirmand: "Este o suma frumoasa, patru este un numar sfant, pentru ca este rezultatul puterii la doi a altor numere".

"Ca Romania sa fie o tara limpede cum e cristalul trebuie ca fiecare demnitar sa raspunda in limitele atributiilor sale. Altfel o sa ne incalecam intre noi si n-o sa inteleaga nimeni nimic din tara asta. (...) Eu nu pot sa comentez si sa-mi dau cu parerea ce s-ar intampla daca Romania ar pierde bani sau ar castiga bani. Pai ce s-ar intampla daca Romania ar juca la loto si ar castiga bani? Ar fi foarte bine. Asa cum ar fi foarte rau, daca Romania pierde bani!", a mai spus Vosganian.