Potrivit autoritatilor locale, in Slobozia conachi au fost evacuate aproximativ 250 de case, alte o suta de locuinte fiind inundate in localitatea Cuza Voda, primarul uneia dintre cele doua comune declarand ca oamenii au fost evacuati inca din cursul zilei de vineri cu ajutorul militarilor, in conditiile in care unii batrani nu voiau sa plece din locuinte.

"In Slobozia Conachi au fost inundate aproximativ 250 de case. Paraul Suhurlui traverseaza centrul comunei Slobozia Conachi, pe o lungime de sapte kilometri. Noi am evacuat oamenii, unele persoane batrane care nu voiau sa isi paraseasca locuintele au fost scoase din case cu autorul militarilor. Au fost inundate 250 de case", a declarat primarul din Slobozia Conachi, Ion Neculau.
Sursa citata a spus ca localnicii evacuati au dormit fie la Primarie, fie la rude sau prieteni.

"Oamenii au dormit fie intr-o incapere spatioasa a Primariei, unde am pus 30 de paturi cu saltele, fie intr-o sala de sport ( aproximativ 30 de persoane, fie la rude sau prieteni. De azi noapte a inceput sa scada apa, pentru ca am luat decizia si am facut o bresa intr-un drum communal, astfel incat apa sa se poata scurge la vale. Acum inca nu ne putem intoarce sa scoatem malul din case, pentru ca de la ora 3.00 noaptea ploua", a mai declarat primarul din Slobozia Conachi.

Aproximativ o suta de case au fost evacuate si in localitatea Cuza Voda, unde de asemenea oamenii au fost evacuati din calea apelor, acestia petrecandu-si noaptea la rude, a declarat primarul comunei, Danut Codrescu.

Vineri, premierul Victor Ponta a inspectat comunele galatenene Cuca, Pechea, Costache Negri si Cudalbi, grav afectate de inundatii, spunandu-le sinistratilor ca in sedinta de Guvern de miercuri se va aproba alocarea, din Fondul de rezerva, a banilor necesari refacerii caselor avariate, adaugand ca evaluarea in acest sens se va face dupa retragerea apelor.

"Deocamdata, nu se poate face nimic pana cand nu se opreste ploaia si nu se retrag apele. Apoi se va putea face evaluarea situatiei din teren, dupa care, in sedinta de Guvern de miercuri, vom aproba alocarea dn Fondul de rezerva a sumelor necesare cumpararii materialelor de constructie pentru refacerea caselor avariate. Acum, mai mult de-atat n-avem ce face", declara, vineri dupa-amiaza, premierul Victor Ponta in comuna galateana Pechea, una dintre localitatile afectate de viituri.

Citeste si:

Ponta a stat de vorba cu sinistratii si a cerut primarilor sa spuna de ce anume au nevoie urgenta, acestia solicitand, in principal, saltele paturi, combustibil si alimente.

Premierul le-a cerut edililor sa evacueze oamenii din zonele unde sunt prognozate noi precipitatii pentru evitarea producerii unor situatii similare, spunand: "Mai bine scoatem oamenii din locuinte si ne injura decat sa se intample ceva".

Noua persoane, intre care o fetita de opt ani, si-au pierdut viata dupa ce au fost luate de viituri, in noaptea de miercuri spre joi, in judetul Galati.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati a prezentat, vineri, un bilant provizoriu al pagubelor produse de inundatii in ultimele 48 de ore, fiind afectate 22 de localitati, pagube importante inregistrandu-se si in orasul Tecuci.

Potrivit bilantului, 2.434 de persoane au fost evacuate din locuinte din cauza inundatiilor. De asemenea, 1.374 de case au fost afectate de viituri, iar 11 locuinte au fost distruse complet. Totodata, 140 de persoane au fost salvate de la inec.

Vineri dimineata, localnicii din patru comune din judetul Galati au fost evacuati intrucat este asteptata o noua viitura, dupa ce un iaz s-a revarsat din cauza ploilor puternice din ultimele ore.