Romania va extrage mai mult aur decat toate tarile europene impreuna, daca proiectul Rosia Montana va fi pus in aplicare, a declarat, joi, la Comisia speciala Rosia Montana, directorul general al RMGC, Dragos Tanase.

"Proiectul minier de la Rosia Montana inseamna 5,2 miliarde de dolari pentru Romania, bani care intra in economia Romaniei, la bugetele de stat. Prin proiectul de la Rosia Montana, Romania devine principalul producator de aur, producand mai mult decat toata Europa la un loc in momentul in care vom incepe acest proiect", a afirmat Tanase.

El le-a spus membrilor comisiei ca proiectul va duce la infiintarea a mii locuri de munca, directe si indirecte, in medie pe o perioada de operare de 3.600, si va acea beneficii importante pentru stat.

"Daca raportam cele 2,3 miliarde incasari ale statului roman versus profitul investitorului, de 1,5 miliarde, doar daca facem acest raport, constatam o distributie de aproximativ 60-40 statul roman investitor, in conditiile in care investitorul finanteaza suta la suta acest proiect", a aratat el.

Cu toate acestea, Institutul Geologic din Romania a desfiintat clar proiectul RMGC, subliniind ca in muntii ce urmeaza sa fie exploatati exista mai multe minerale, unele chiar mai valoroase decat aurul si ca barajul propus de canadieni nu este deloc conform cu standardele.

Cu cati bani se alege statul roman

Potrivit directorului RMGC, aurul extras de la Rosia Montana ar valora circa 10 miliarde de dolari, scrie Mediafax.

Citeste si:
INS: Rata somajului in Romania a ajuns la 3,9% in septembrie
INS: Rata somajului in...

"Pentru a exploata acest zacamant cheltuielile totale sunt undeva la sapte miliarde. Cati bani merg la bugetul de stat: profitul brut ajunge undeva la 2,7 miliarde de dolari. Profitul estimat Gabriel Resources este de 1,5 miliarde, in timp ce bugetele de stat incaseaza suma de 2,3 miliarde, din redeventa de 6%, din impozitul pe profit, impozitul de dividente, alte taxe si impozite incluse in costuri", a aratat Tanase.

El a sustinut ca daca proiectul nu se va face in cele din urma statul roman va trebui sa cheltuiasca 430 de milioane de dolari in urmatorii ani pentru a-si respecta obligatiile de mediu.

"Daca proiectul nu se face, statul roman are niste obligatii de mediu, sa reabiliteze mediul, trebuie investit in patrimoniul din zona respectiva pentru ca altfel el se degadreaza, galeriile din zona respectiva trebuie consolidate, deci costurile estimate de catre expertii nostri ajung undeva la 430 de milioane de dolari in urmatorii cativa ani. Deci, practic statul trebuie sa vina acolo, sa investeasca acesti bani pentru a face lucrurile pe care noi ni le asumam prin proiectul nostru", a mentionat directorul general al RMGC.

El sustine ca resursa totala de aur la Rosia Montana este de aproximativ 400 de tone de aur, din care pot fi accesate spre a fi procesate in uzina doar 314 tone. "Din cele 314 tone putem recupera in uzina prin procesul tehnologic 80% din aceasta cantitate, undeva la 246 de tone produs care iese pe poarta fabricii", a precizat Tanase.

Citeste si:
Lobby politic pentru atragerea Volkswagen in Romania
PSD sustine ca face eforturi...

Sunt foarte multe firme interesate sa vina in Romania sa investeasca atunci cand noi vom porni proiectul minier.

El a adaugat ca la Rosia Montana s-a facut cel mai complex studiu geologic din istoria Romaniei, fiind executate 1.200 de furaje. Au fost analizate 47 de elemente chimice, nu doar aurul si argintul, astfel incat se cunoaste compozitia pe fiecare bloc din subteran. Tanase a adaugat ca rezultatele acestui program geologic au fost depuse la ANRM, iar acestea indica faptul ca "doar aurul si argintul sunt exploatabile comercial la Rosia Montana".

"Sunt foarte multe firme interesate sa vina in Romania sa investeasca atunci cand noi vom porni proiectul minier, tocmai ca sa devina furnizori si sa dezvolte economia in Romania pe langa proiectul minier", a mentionat directorul general al RMGC.

El a mai spus sa RMGC va remedia problemele de poluare istorica si va aduce "cea mai sigura tehnologie din lume".

Citeste si:
Romania va avea un nou Guvern pe 4 noiembrie
Romania va avea un nou Guvern...

Compania Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

La Rosia Montana (judetul Alba) se afla cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la peste 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana este blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
UE a produs anul trecut lumanari in valoare de 1,638 mld. euro