Veniturile totale medii lunare ale populatiei au insumat, in trimestrul al doilea, 2.563 de lei pe gaspodarie si 897 lei pe fiecare persoana, in timp ce cheltuielile totale au fost in medie de 2.296 lei pe gospodarie si 803 lei de persoana, reprezentand aproape 90% din veniturile totale.

"Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.154 lei lunar pe gospodarie (754 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 409 lei lunar pe gospodarie (143 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (51,2% din veniturile totale ale gospodariilor)", potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie tranmise luni de Institutul National de Statistica (INS), noteaza Mediafax.

La formarea veniturilor totale au contribuit si veniturile din prestatii sociale (22,8%), veniturile din agricultura (3,4%), veniturile din activitati neagricole independente (3,2%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,6%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (16%), reprezentand preponderent contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,3%).

Veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost in trimestrul al doilea cu 30% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,1% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

Romanii au cheltuit banii in principal pe bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor. Totodata, au acoperit diverse nevoi legate de productia gospodariei, precum hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat sau servicii veterinare.

Citeste si:
Cand trebuie sa incepi sa aduni bani pentru pensie?
De ce sa economisesti prin...

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei sau cumpararea de actiuni detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, de doar 0,6%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
La cat se ridica veniturile si cheltuielile romanilor