Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) vor putea accesa de la banci linii de finantare pentru capital de lucru de maxim 5 milioane de lei, creditele fiind garantate in proportie de 50% de catre stat, in cadrul unui program pe trei ani cu un plafon de garantare de pana la doua miliarde de lei.

Garantia va fi de maxim 50% din valoarea finantarii, acordata de Fondul Naiional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), conform unei ordonante de urgenta adoptate de Guvern, anunta Mediafax.

"Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii reprezinta un program multianual de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor mici si intreprinderilor mijlocii, disponibil pe trei ani de la intrarea in vigoare a normelor de aplicare a prezentei ordonante de urgenta", se spune in actul normativ.

Nu sunt eligibile pentru acest program IMM-urile din care activeaza in intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie.

"Programul tinteste IMM-urile care au un business sustenabil si a caror activitate are un efect multiplicator mai mare in economia reala. Mecanismul programului este similar cu cel al programului Prima Casa", se precizeaza in nota de fundamentare a documentului.

Citeste si:
Prima Casa ia startul in 2018. Lista bancilor care dau credite
Prima Casa 2018: FNGCIMM...

Sursa de plata a garantiilor acordate de catre FNGCIMM pentru creditele obtinute de IMM-urile eligibile este Fondul de risc pentru intreprinderi mici si mijlocii.

"Pentru acoperirea riscurilor rezultate din acordarea garantiilor in cadrul programului, precum si pentru finantarea anuala a capitalului se constituie Fondul de risc pentru intreprinderi mici si mijlocii. De la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, sumele existente in Fondul de risc pentru Programul Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii se transfera in fondul de risc constituit conform prezentei ordonante de urgenta, care functioneaza ca fond de risc unic pentru ambele programe", se mentioneaza in act.

Sursele fondului de risc sunt comisionul de risc incasat de la beneficiarii celor doua programe de garantare, sumele recuperate de ANAF in contul valorii de executare a garantiilor platite de catre Ministerul Finantelor Publice, obligatiile fiscale accesorii la nivelul celor prevazute pentru neplata in termen a obligatiilor fiscale, aplicate creantelor rezultate din plata garantiilor in cadrul programelor, calculate si recuperate ANAF si dobanzile bonificate la disponibilul fondului de risc in cadrul programelor.

Daca disponibilul fondului de risc nu acopera valoarea de executare a garantiilor, acesta se alimenteaza de la bugetul de stat prin alocatiile bugetare anuale pe perioada 2013-2018 prin bugetul Ministerului Finantelor Publice.

Citeste si:
Programul Prima Casa 2015
Programul Prima Casa 2015

Intrucat garantia acopera maxim 50% din valoarea finantarii, beneficiarul are obligatia sa constituie in favoarea MFP o ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea creantelor datorate de acesta in baza contractului de garantare, in limita liniei de credit contractate.

Referitor la impactul financiar asupra bugetului general consolidat, se mentioneaza ca, la momentul acordarii, garantiile care vor fi emise in cadrul programului nu reprezinta plati din bugetul de stat, ci determina exclusiv majorarea datoriei publice. Suma reprezentand valoarea de executare a garantiilor care nu au fost recuperate in cursul aceluiasi an are impact asupra bugetului anului in care acestea se executa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
FNGCIMM anunta lansarea programului Prima Casa pentru 2019