Olteanu justifica marirea ratelor la credite prin reducerea marjelor, inclusiv a costului intern si a afirmat ca incet-incet se va ajunge la scaderea dorita a ratelor la credite.

„Citeam chiar ieri niste statistici cu reducerile ratelor la credite in ultimele luni si se vad niste reduceri. Noi le vrem mai mari. Credem ca mai e loc de reducerea marjelor, inclusiv prin reducerea costului intern (...) Incet, incet, vom merge in acea directie, pe masura ce se intampla un element fundamental si vreau sa va spun acest cuvant :incredere. Pe masura ce se consolideaza increderea, ceea ce este esential in pietele financiare. Si increderea se construieste in timp”, a spus viceguvernatorul BNR.

El a explicat ca si BNR incearca sa consolideze o inflatie scazuta, sustinand ca aceasta va continua sa se duca in jos.

Preturile de consum au scazut cu 0,6% in septembrie fata de lua anterioara, influentate in mare masura de ieftinirea painii, dupa reducerea TVA, astfel ca rata anuala a ajuns la 1,88%.

BNR a redus in luna august prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. Tinta de inflatie a bancii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Citeste si:

Datele prezentate de Raiffeisen Bank arata ca bancile din Romania au pe medie cele mai mici marje si costuri totale din regiune la creditele in monede locale pentru populatie, in ciuda unei rate de politica monetara inalta si a perceptiei publice, influentata de costul redus al finantarilor in euro.

O analiza a costului total al creditelor de consum si a celor imobiliare in lei indica o situatie "paradoxala" fata de perceptia publica, unde s-a fixat ideea ca finantarile in lei sunt foarte costisitoare. Insa, cifrele arata ca romanii se imprumuta in lei mai ieftin decat reusesc polonezii in zloti, ungurii in forinti, sau cehii in coroane.

Perceptia publica a fost construita de-a lungul timpului prin mesajele BNR concentrate pe finantarea in lei, prin care institutia a prezentat ca argument situatia de pe pietele din regiune, unde ponderea creditelor in moneda locala este mai mare comparativ cu Romania.

In acelasi timp, clientii bancilor au sesizat permanent diferenta semnificativa de cost intre imprumuturile in lei si cele in euro, unde dobanzile sunt in prezent la minime istorice, fara sa compare costurile aferente creditelor in moneda locala din alte tari.

Sursa foto: www.bnro.ro