Desi au emisii mici, deruleaza proiecte de miliarde de euro si genereaza o energie care nu fluctueaza, proiectele hidro mari si cele nucleare nu beneficiaza de certificate verzi precum producatorii de energie verde.

In timp ce investitorii in energii regenerabile au la dispozitie subventii de 10 miliarde de euro, companiile Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care produc energie curata, sunt trecute prin furcile caudine. Proiectele lor, precum centrala de acumulare prin pompaj de la Tarnita sau reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, nu beneficiaza de sprijin din partea statului, desi sunt necesare pentru functionarea sistemului energetic national fara fluctuatii si costuri mari.

Cele doua companii sunt nevoite sa caute investitori din China pentru cele doua proiecte, in vreme ce statul este legat de maini din cauza regulilor europene privind competitia sau regulile fiscale si nu poate acorda garantii de stat, desi Hidroelectrica si Nuclearelectrica produc anual 45% din energia consumata la nivel national.

Mai mult, cele doua societati de stat sunt cei mai ieftini producatori de electricitate din tara, costurile lor de productie fiind in jur de 120 de lei/MWh pentru Hidroelectrica si de 140 de lei/MWh pentru Nuclearelectrica. Acest paradox vine in contextul in care energia hidro produsa in centrale de mare capacitate si energia nucleara nu sunt considerate „verzi“ de catre Comisia Europeana, desi sunt nepoluante.

Situatia este cu atat mai ciudata, cu cat cele doua sunt vitale pentru functionarea sistemului energetic national: Hidroelectrica realizeaza 85% din serviciile de sistem prin care se regleaza distorsiunile produse de fermele eoliene si cele solare atunci cand nu bate vantul si nu e soare, in vreme ce Nuclearelectrica asigura independenta energetica a Romaniei la costuri mici, stabile si predictibile.

Citeste si:
Fondul Proprietatea critica o fuziune Hidroelectrica-CE Oltenia
Fondul Proprietatea: Fuziunea...

Tarnita, un echilibru printre regenerabile

Statul sprijina energiile regenerabile printr-o schema de certificate verzi care totalizeaza 10 miliarde de euro, iar de aceasta beneficiaza producatorii din sectorul eolian, fotovoltaic, cei care functioneaza pe biomasa, biogaz si energie geotermala. Certificatele verzi sunt emise de Transelectrica pentru fiecare MWh produs, iar furnizorii sunt obligati sa cumpere o anumita cota de certificate. Costurile sunt suportate de catre consumatori, atat de catre populatie, cat si de catre industrie, in facturi.

Citeste articolul integral pe Adevarul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Daea: Numarul fermierilor tineri a crescut cu 24%