In aceasta vara, dupa vizita delegatiei FMI in Romania, Guvernul s-a angajat ca pana la finele lunii septembrie sa incheie adoptarea setului de masuri privind reforma sectorului sanitar (numit „pachetul de sanatate“), iar pana la sfarsitul anului – sa incheie si alte reforme, majoritatea in sectoarele economice.

Pachetul pentru sanatate era considerat inca de pe-atunci prioritar, dar iata ca am trecut de mijlocul lunii octombrie, o noua delegatie a FMI viziteaza (incepand de marti) Romania si Guvernul nu poate bifa ca fiind incheiata niciuna dintre masurile prevazute in scrisoarea de intentie lansata in vara.

Si nu e de mirare, avand in vedere ca este vorba despre masuri destul de dure, menite sa ne taie cheltuielile cu sanatatea, dintre care amintim reducerea numarului de paturi din spitale, limitarea numarului de servicii medicale decontate de stat, limitarea internarilor, limitarea competentelor spitalelor si definitivarea listei medicamentelor compensate sau calcularea costurilor de tratament la 130 de boli.

Asigurari suplimentare pentru extraservicii

„Ministerul Sanatatii are un plan de actiune, acum este esential sa se implementeze acest plan, sa se evalueze rezultatele si un pas cheie ar fi sa se defineasca pachetul de baza al serviciilor care sunt asigurate beneficiarilor.

Citeste si:

Serviciile nationale trebuie oferite prin acest pachet de baza, iar serviciile suplimentare printr-o asigurare suplimentara“, a declarat Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, la conferinta de presa sustinuta, asta-vara, inaintea plecarii din tara noastra.

Citeste articolul integral pe Adevarul.