Confruntati cu scaderea consumului si cu intrarea in sistem a unor cantitati mari de electricitate din surse regenerabile, producatorii clasici de energie au propus in ultimul an mai multe solutii pentru stimularea cresterii consumului, astfel incat si productia sa creasca.

Acestea variaza de la utilizarea energiei la irigarea unor mari suprafete de culturi pana la incalzirea pe electricitate. O alta solutie o constituie realizarea de interconexiuni cu statele vecine, pentru a putea creste exporturile. Problema este cine ajunge sa plateasca pentru toate astea. Avalansa de energie verde si scaderea consumului de energie cu 7,4% in primele opt luni au dus la tot felul de situatii ciudate pentru producatorii actuali.

In luna iulie, Hidroelectrica a deversat o cantitate de apa cu care s-ar fi putut produce 1 TWh de energie, deoarece, daca ar fi uzinat-o, ar fi adus pierderi producatorului, ca urmare a tarifelor mari pentru apa, dupa cum declara in data de 24 septembrie Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al companiei.

Citeste articolul integral pe Adevarul.