Consilier Ponta: Continuarea reducerii TVA pe anumite alimente ar fi binevenita, e prima masura

Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru anumite produse alimentare, cum ar fi carnea, dupa modelul implementat la paine, unde taxa este de 9%, ar reprezenta cea mai oportuna masura de relaxare fiscala, dar este dificil de realizat, a declarat Ioana Petrescu, consilier al premierului Victor Ponta, scrie Mediafax.

"O continuare a politicilor de reducere a TVA pe anumite alimente ar fi binevenita, nu stiu daca este posibila acum, cand avem o rectificare negativa. Stim ca reducerea TVA la paine a fost bine-venita. Este o masura care ar ajuta la reducerea evaziunii fiscale si este o masura care are si o componenta sociala (...) Sunt si alte masuri de relaxare, dar eu cu aceasta as incepe", a spus Petrescu, intrebata la seminarul "Modificarile Codului Fiscal", organizat de Ziarul Financiar, ce taxe ar considera ca trebuie scazute sau eliminate.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu a explicat ca o alta reducere pentru produse ar putea sa intervina doar daca se constata ca reducerea TVA la paine nu a dus la scaderi ale incasarilor.

"Daca va fi tot timpul nevoie de a pune ceva in loc nu va fi posibila reducerea pe alte categorii. La nivel european, 18-19 state au TVA redus la alimente. Este o zona cu viteza de rotatie foarte mare, se vand produsele pe bani cash, greu de controlat fluxurile in sistem, in special la cereale. Statele au decis ca si din acest punct de vedere este mai usor sa existe o cota mica", a aratat Manolescu.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis ca TVA la paine sa scada la 1 septembrie de la 24% la 9%, impactul negativ al masurii asupra incasarilor urmand sa fie compensat prin cresterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Citeste si:
Consiliul Fiscal: Reducerea investitiilor va avea efecte negative
Consiliul Fiscal atentioneaza...

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii, anul viitor, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri