Agentia Nationala de Administrare Fiscala a realizat in octombrie venituri bugetare totale de 17,09 miliarde de lei, in crestere cu 7,38% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 2,66% peste nivelul programat, la bugetul de stat incasand 12,13 miliarde lei, cu 8% mai mult decat in octombrie 2012, scrie Mediafax.

Fiscul a incasat 2,49 miliarde lei impozit pe profit, in urcare cu 11% (252,1 milioane lei) fata de octombrie anul trecut si cu 16,6% peste nivelul programat, potrivit datelor transmise luni de ANAF.

Incasarile la impozitul pe venit au cumulat 1,94 miliarde lei, cu 7,95% mai mult (indice nominal), fiind in linie cu asteptarile, iar cele din TVA au crescut cu 4,79%, la 4,89 miliarde lei, peste program cu 5,1%.
Incasarile la bugetul de stat din accize au fost de 1,79 miliarde lei, in urcare cu 8,6% fata de octombrie 2012, iar cele la capitolul "rest venituri" au fost mai mari cu 385,55 milioane lei.

Veniturile incasate la bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate au inregistrat o crestere cu 4,29%, respectiv cu 59,36 milioane lei, la bugetul asigurarilor sociale de stat cu 6,8% (216,2 milioane lei) si la cel al asigurarilor pentru somaj s-a inregistrat o majorare cu 6,9% (8,33 milioane de lei), la toate programul fiind depasit.

Guvernul spera ca, pe final de an, sa depaseasca tinta de incasari bazat pe faptul ca reorganizarea ANAF este incheiata la nivel regional si teritorial, iar din noiembrie Directia Antifrauda va intra in atributii pentru recuperarea unor sume din evaziune, a afirmat recent ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Citeste si:
INTERVIU cu ministrul Finantelor: Ce masuri ar lua daca economia...
INTERVIU cu ministrul...

Ministrul a explicat ca la rectificarea bugetara au fost reduse cheltuielile intrucat in primele noua luni nu au fost obtinute veniturile estimate, dar pentru luna octombrie programul de incasari la bugetul general consolidat va fi depasit, tendinta care poate sa se mentina si in noiembrie si decembrie.

El a aratat ca veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt in prezent cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similara a anului trecut si ca se asteapta ca, la sfarsitul anului, aceasta colectare sa fie mai mare sau cel putin la nivelul de anul trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Victor Ponta: Fiscul a strans 6,5 MLD. lei din evaziune