"Pentru anul 2014 proiectam o crestere reala a PIB constant, ceea ce inseamna ca aceasta se va mentine la 2,2%, dar ne asteptam sa vedem o deplasare a factorilor determinanti ai cresterii, dinspre exporturile nete cum a fost in 2013, catre cererea interna, in mod special cresterea ar trebui sa fie determinata de niste investitii mai mari, pentru ca Guvernul a avut success in ultima vreme in absorbirea fondurilor UE si aceasta va avea efect asupra cresterii de viitor", a declarat marti seful misiunii Fondul Monetar International (FMI) in Romania, Andrea Schaechter, in conferinta de presa de la incheierea vizitei de doua saptamani, potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca avand o cerere interna mai puternica si pentru contul curent este anticipata o crestere, la 1,8% din PIB. Pentru acest an, contul curent este proiectat la 1,2% din PIB, la ajustarea caruia contribuie cererea interna slaba.

Schaechter a precizat ca echipele finantatorilor internationali au ajuns la un acord la nivel tehnic cu autoritatile romane, in urma misiunii, insa evaluarea trebuie aprobata de conducerea FMI si de Comitetul Executiv.

Citeste si:

"Evaluarea noastra este ca programul se mentine in parametri in linii mari, toate criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii septembrie au fost indeplinite si s-au realizat progrese in indeplinirea celor mai multe criterii de referinta structurale", a spus Schaechter.

Seful FMI in Romania a mentionat ca proiectia de crestere a PIB a fost revizuita in sus cu 0,2 puncte procentuale, la 2,2%, datorita unei productii agricole bune si unui rezultat al exporturilor foarte bun.

"Inflatia a scazut mai repede fata de asteptari, acest lucru reflectand de fapt in cea mai mare parte preturile mai mici la alimente. Inflatia prognozata acum pentru acest an este de 2%", a spus reprezentantul Fondului.