Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este de parere ca impactul noilor taxe si impozite anuntate de Guvern va fi unul "limitat undeva la 0,2%", fiind de parere ca nu va exista o "avalansa de scumpiri". Oficialul BNR a precizat ca erau de asteptat unele corectii, fie pe partea de venituri, fie pe partea de cheltuieli, insa Guvernul a hotarat sa recurga la ambele masuri.

"Conform datelor noastre preliminare si unor prime evaluari pe baza unor modele pentru ca avem asa ceva, impactul (n.r. noile taxe si impozite anuntate de Guvern) este limitat undeva la 0,2% si consecintele in lant sunt de asemenea limitate. Probabil ca vom schimba doar balanta riscurilor de la un echillibrata la una usor in crestere", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conform Gandul.info.

Ce a spus Isarescu dupa a patra taiere consecutiva a dobanzii cheie

BNR mai are "ceva" loc de reducere a dobanzii de politica monetara, dupa taierea de 1,25 puncte din acest an, dar masuri mai consistente de relaxare au spatiu larg pe partea rezervelor minime obligatorii, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Daca este vorba de campul nostru de manevra, am zis ca mai este inca ceva, cu definitie restransa a politicii monetara, adica doar rata dobanzii. Daca introducem si rezervele minime obligatorii, mai este camp bunicel", a afirmat seful bancii centrale.

Guvernatorul BNR a aratat ca asteapta de la banci continuarea reducerii dobanzilor la creditele in lei, mai ales pentru companiile performante.

Citeste si:
Averea lui Isarescu: salariu mai mare, pensie si conturi noi in euro
Declaratia de avere a...

"Deciziile trebuie sa fie bine cumpanite (...) Prefer o intarziere din partea lor decat sa coboare dobanzile si apoi sa revina sau ia decizii ulterioare de crestere. Pe orice canal de transmitere a politicii monetare, accept o anumita intarziere", a adaugat Isarescu.

El a aratat ca mesajul BNR nu e neaparat legat de a crea o tendinta impusa, fiind mai degraba in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite, pentru ca indicatorii lor depind de soldul creditarii.

"Deci este in interesul lor, asta ca sa dispara orice comentarii ca le dam indicatii. Cunoastem foarte bine datele sistemului bancar romaneasc si dea aceea am spus ca este in interesul bancilor sa coboare cat mai repede si pana la nivelul la care cerera de credite se va revigora. Eu, personal, cred foarte mult ca cererea scazuta a fost determinata si de costul ridicat", a continuat seful bancii centrale.

El a criticat bancile cu nivel mare de credite neperformante ca trateaza similar atat clientii buni, cat si clientii rau-platnici.

Citeste si:
Investitiile straine directe in Romania au scazut cu peste 10%
Investitiile straine directe...

"N-are rost unui client mare, o intreprindere profitabila, sa-i ceri o dobanda de 8-9% (...) Cresterea profitului bancilor nu va veni din marja, ci din volum. Orice negustor stie ca pe termen lung nu castigi din marja, ci din volum", a mai spus Isarescu.

Consiliul de Administratie al BNR a decis marti sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,25% la 4% pe an, minimul istoric, in linie cu asteptarile analistilor, si a pastrat nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si 20% pentru cele in euro.

Banca centrala a redus in acest an rata dobanzii de politica monetara in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima taiere din acest an a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca doua ajustari, in august (la 4,5% pe an) si in octombrie (la 4,25% pe an).

Analistii au anticipat decizia BNR de marti si prevad de asemenea posibilitatea reducerii dobanzii cheie la 3,75% anul viitor. In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei, acestia estimeaza ca anul viitor ar putea fi diminuate de la 15% la 12%, iar pentru cele in valuta s-ar mentine la 20%.

Citeste si:
Razvan Cuc, Ministrul Transporturilor, accident in trafic
Razvan Cuc, Ministrul...

BNR atrage atentia ca riscurile asociate prognozei actualizate provin in principal din mediul extern, fiind legate de volatilitatea fluxurilor de capital in conditiile procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar si ale variabilitatii apetitului pentru risc al investitorilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania a fost si in luna iunie tara cu cea mai mare inflatie din UE