Membrii Comisiei s-au reunit, luni dupa-amiaza, in sedinta pentru a decide prin vot in legatura cu proiectul Guvernului.

In urma votului, proiectul a primit raport de respingere. Raportul contine inclusiv amendamentele adoptate in timpul dezbaterilor, anunta Mediafax.

Liderul PNL Crin Antonescu a anuntat, luni, dupa sedinta USL, ca se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana.

Crin Antonescu a precizat ca, in sedinta USL, s-a ajuns la consens in acest sens.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta USL in care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern sa fie respins de catre Comisia parlamentara speciala, ca proiectul minier de la Rosia Montana se va face in baza Legii cadru care urmeaza a fi elaborata de Legislativ.

Citeste si:

Cele doua abtineri apartin lui Toni Grebla si lui Corneliu Buicu, acesta din urma inlocuindu-l in Comisie pe Florin Iordache.

Ce a scos la iveala comisia speciala Rosia Montana

Comisia speciala Rosia Montana afirma, in raportul la proiectul Guvernului, ca este nevoie de un cadru legislativ cat mai larg, ca recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate si ca atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul exploatarii.

"Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. De aceea, Comisia va inainta prezentul raport autoritatilor competente cu scopul asigurarii legalitatii integrale a proiectului Rosia Montana si investigarii, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale", se arata in conzluziile raportului.

Comisia apreciaza ca afirmatiile lui Stefan Marincea, audiat in calitatea sa oficiala de la acel moment, alaturi de declaratiile angajatilor IGR, care au facut parte din echipa trimisa pentru cartografierea zonei sunt "extrem de grave si trebuie investigate de catre institutiile judiciare".

Comisia considera, potrivit raportului, ca Proiectul de lege nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, propune respingerea acestuia.

Avand in vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier in discutie, Comisia recomanda completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.