Jose Manuel Barroso a reconfirmat pozitia de fond a Comisiei Europene cu privire la indeplinirea in totalitate de catre Romania si Bulgaria a cerintelor pentru aderarea la Schengen, a precizat, marti, MAE, referindu-se la interventia presedintelui CE la un post de televiziune francez, scrie Mediafax.

"Presedintele Barroso a reconfirmat, practic, pozitia de fond a Comisiei Europene cu privire la indeplinirea in totalitate de catre Romania (si Bulgaria) a cerintelor pentru aderarea la Spatiul Schengen. Totodata, a deplans amalgamul intre aderarea Romaniei la spatiul Schengen si teme precum imigratia, catastrofa de la Lampedusa sau mobilitatea lucratorilor. A atentionat, cu acest prilej, ca aceste teme nu au legatura intre ele si risca sa alimenteze ascensiunea miscarilor extremiste si xenofobe, pozitie sustinuta constant si de Romania", se arata in reactia Ministerului de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe, "intelegand substanta afirmatiilor presedintelui Barroso, isi manifesta increderea in ceea ce priveste mentinerea si pe mai departe a unei atitudini corecte si impartiale a Comisiei Europene fata de subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Aceasta, mai ales in contextul in care, mai mult decat niciodata, trebuie incurajata increderea cetatenilor din statele membre in regulile si functionarea proiectului european".

Totodata, MAE reitereaza faptul ca Romania "a indeplinit in totalitate conditiile pentru aderarea la spatiul Schengen si, prin urmare, se considera indreptatita la adoptarea cat mai curand posibil a unei decizii care sa consfinteasca aceasta realitate".

Ministerul Afacerilor Externe, alaturi de celelalte institutii competente, "va continua toate eforturile pentru indeplinirea obiectivului de aderare la spatiul Schengen", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Romania, cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii in iunie
Romania a inregistrat cea mai...

"Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014", a declarat, luni seara, presedintele Jose Manuel Barroso, invitat la emisiunea Club LCI.

"Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Aceasta dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil intre Schengen, imigrare, Lampedusa, lucratori detasati. Un amalgam care trebuie denuntat; daca nu, vom fi martorii intensificarii miscarilor extremiste care imping Europa sa faca lucruri foarte periculoase. Pentru ca noi am experimentat in istoria Europei aceasta xenofobie, acest sovinism si nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele in aceste momente de ultranationalism, protectionism sau sovinism. Trebuie sa le evitam. Sa luam fiecare caz in parte. Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen deoarece exista tari care se opun; deci exista o unanimitate care trebuie atinsa, chiar daca, tehnic, indeplinesc deja conditiile", a declarat Jose Manuel Barroso, pentru postul privat de televiziune din Franta LCI.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania a indeplinit un singur obiectiv din Strategia Competitivitatii