Contributia Romaniei la bugetul UE in 2012 a fost de 1,32 miliarde de euro. Cu cele aproape 4 miliarde de euro absorbite, Romania se numara, astfel, printre beneficiarii neti ai fondurilor europene.

Beneficiind de 15,7 miliarde de euro, Polonia a fost destinatarul principal al fondurilor acordate de UE, urmata de Spania si Franta. Daca se raporteaza volumul finantarii UE la venitul national brut, Estonia este principalul beneficiar, fiind urmata de Letonia si Lituania.

Germania este beneficiarul principal al fondurilor UE in domenii precum cercetarea si inovarea, in timp ce Polonia a beneficiat in cea mai mare masura de finantarea in materie de coeziune. Franta a fost cel mai important beneficiar al fondurilor agricole, urmata de Germania, Spania si Italia. Olanda a fost beneficiarul principal in ceea ce priveste spatiul de libertate, securitate si justitie.

Citeste si:

Statele membre afectate de criza (Grecia, Portugalia si Spania) se numara printre principalii beneficiari in 2012, in timp ce Suedia, Danemarca si Germania sunt cei mai importanti contribuabili neti.

Potrivit Raportului financiar, 94 % din suma totala de 135,6 miliarde de euro care reprezinta bugetul UE pe anul trecut a fost alocata unor beneficiari din intreaga Europa, cum ar fi cercetatorii, studentii, intreprinderile mici si mijlocii, orasele, regiunile si ONG-urile.

In 2012, bugetul UE a prevazut o finantare sporita in domenii care favorizeaza cresterea, crearea de locuri de munca si investițiile in cercetare si educatie.