Motiunea simpla depusa de PDL si PPDD "Taxarea pana la capat. USL te vrea sarac" a fost respinsa, joi, de plenul Camerei Deputatilor, cu 210 voturi "impotriva", 55 de voturi "pentru" si 10 abtineri, scrie Mediafax.

Deputatul PDL Andreea Paul a prezentat motiunea care contine 18 pagini, aratand ca este "de o gravitate deosebita blocajul economic in urma deciziilor gresite de guvernare ale USL si absenta masurilor pentru insanatosirea mediului de afaceri sau pentru crearea de locuri de munca".

In motiune, PDL si PPDD cer Guvernului "retragerea imediata a proiectului de buget pe anul 2014, stoparea furtului din banul public si transparentizarea tuturor cheltuielilor si veniturilor bugetelor centrale si locale".

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, la dezbaterea motiunii, ca imaginea apocaliptica prezentata de initiatori este una "in stil Dan Diacolescu", iar motiunea are o argumentatie fortata, alarmista, populista.

"Dupa 18 luni de guvernare, USL a demonstrat ca are solutii bune pentru Romania. In aceasta perioada am luat mai multe masuri pozitive decat au facut-o guvernele Boc in cei trei ani si jumatate de guvernare. Am reparat o serie de nedreptati, am indeplinit o parte din promisiunile facute si am guvernat in interesul romanilor. Raspunsul scurt la o motiune care utilizeaza o argumentatie fortata, alarmista, presarata cu destul de mult populism, in conditiile in care datele economice contrazic o astfel de imagine apocaliptica, ar putea fi aceasta: dreptate pana la capat, USL respecta promisiunile romanilor", a spus Chitoiu.

Sperante pentru micii...
Citeste si: Sperante pentru micii investitori ametiti de impozite: anularea CASS

Dumneavoastra criticati tot ce am facut noi in materie de politici economice

El a aratat ca motiunea vizeaza exact domeniul in care PDL si-a aratat limitele, respectiv politicile economice, fiscale si bugetare si ca reducerea pensiilor si a salariilor a fost procedeul la care s-a redus "apta guvernare a PDL".

"In cuprinsul motiunii, dumneavoastra criticati tot ce am facut noi in materie de politici economice, fiscale si bugetare. Zugraviti o imagine apocaliptica si incercati sa induceti romanilor un sentiment de iminent pericol. Ne acuzati ca am blocat economia, ca mediul de afaceri este inghetat, ca scaderea CAS este o minciuna a USL, ca masurile negociate cu FMI si CE au impact dezastruos asupra romanilor, ca bugetul pe anul 2014 este unul pur electoral. O astfel de partitura nu poate fi respinsa decat intr-un singur fel: cu fapte si cu promisiunile noastre indeplinite. (...) Nu exista niciun pericol iminent, iar imaginea apocaliptica pe care doriti sa o transmiteti romanilor nu este decat o miscare in stil Dan Diaconescu", a afirmat el.

Deputatii USL au aratat ca guvernarea PDL a reprezentat cea mai intunecata perioada din istorie, in timp ce reprezentantii PDL au spus ca motiunea reprezinta un raspuns la apelul disperat al mediului de afaceri.
Mircea Dobrea (PSD) a aratat ca regimul democrat-liberal a persecutat romanii, a marit datoria externa a Romaniei, in timp ce USL a reintregit salariile bugetarilor, pensiile militarilor, a restituit taxa de poluare si a platit arieratele.

Romania a inregistrat al...
Citeste si: Romania a avut al doilea cel mai mare deficit bugetar din UE in 2018

Deputatul PNL Gheorghe Dragomir a spus ca motiunea contine date si cifre inexacte, o lipsa a argumentelor si a solutiilor, iar textul este "o noua dovada de ipocrizie si demagogie a PDL" si ca democrat-liberalii au dus Romania pe culmea disperarii.

In replica, deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a aratat ca, din cauza proastei guvernari a USL, puterea de cumparare a oamenilor a scazut si motiunea este raspunsul la apelul disperat al mediului de afaceri.
"Domnule Chitoiu, ati prezentat foarte frumos, dar cui ii e bine in Romania?", i-a spus Ialomitianu ministrului Finantelor.

Votul la motiune a fost dat prin ridicare de maini, dupa ce presedintele de sedinta, Viorel Hrebenciuc, a anuntat ca sistemul electronic de vot nu a functionat.

PSD: Klaus Iohannis nu...
Citeste si: PSD: Iohannis nu intelege economie; nu stie sa citeasca un buget


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Marcel Ciolacu, noul presedinte al Camerei Deputatilor