Ponta: Indexarea pensiilor depinde daca Basescu promulga bugetul

Indexarea pensiilor din ianuarie anul viitor depinde doar de decizia presedintelui Traian Basescu de a promulga pana la acea data Legea bugetului asigurarilor sociale, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca "este vorba si de veniturile pe care le obtinem", in contextul declaratiei lui Voinea, scrie Mediafax.

"Daca presedintele promulga Legea bugetului asigurarilor sociale pana la 1 ianuarie, sigur ca da", a raspuns Ponta intrebat de presa daca pensiile vor putea fi indexate de la 1 ianuarie anul viitor. La remarca jurnalistilor ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, nu era sigur de aceasta varianta, Ponta a continuat spunand ca "este vorba si de veniturile pe care le obtinem, dar eu cred...da, tine doar de decizia presedintelui de a promulga legea".

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sustine ca prin promulgarea legii bugetului asigurarilor sociale pe 2014, fara promulgarea bugetului de stat, se creeaza o stiuatie fara precedent si nu se poate spune daca este posibila plata pensiilor majorate inca din prima luna a anului.

"Este o situatie fara precedent si juristii trebuie sa-si exprime opinia. Pensiile vor creste, dar cresterea va fi platita retroactiv daca nu intra in vigoare toate legile. Bugetul asigurarilor sociale primeste transferuri de la bugetul de stat", a spus Voinea la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV.

Conform Legii bugetului asigurarilor sociale, pensiile trebuie sa fie indexate cu 3,76% de la 1 ianuarie 2014.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca bugetul nu a sosit la promulgare, ca se asteapta sa primeasca legea luni si ca o poate analiza, inainte de a lua o decizie, pana pe 29 decembrie, el precizand ca va promulga imediat bugetul asigurarilor sociale.

Citeste si:
Guvernul isi asuma raspunderea pe OUG 114 si pe buget
Orban: Am luat decizia de...

Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2014. Seful statului a precizat, in mai multe randuri, ca va respinge bugetul, in conditiile in care acesta contine cresterea accizei la carburant.

Luni, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa aplice acciza de 7 eurocenti doar la benzina si sa amane introducerea acestei taxe la motorina pentru o perioada de trei luni, interval in care sa fie cautate solutii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri