"Cu siguranta nu va continua ritmul de dezvoltare de pana acum. Se vor schimba si participantii la piata de energie regenerabila. Fonduri de investitii mari capabile sa investeasca in proiecte mari. Ma astept ca si IMM-urile si consumatorii casnici sa isi instaleze propriile unitati de productie", a declarat marti Zoltan Nagy Bege, membru in conducerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), intr-o conferinta pe teme energetice.

El a adaugat ca ANRE a transmis Comisiei Europene (CE) un proiect privind stabilirea unor tarife fixe pentru unitatile fotovoltaice cu o putere mai mica de 1 MW si pentru centralele in cogenerare de 2 MW. Raspunsul CE este asteptat in primul trimestru al anului viitor, iar aplicarea tarifelor, a caror valoare Bege nu a mentionat-o, sa inceapa pana in iunie 2014.

Potrivit lui Bege, la inceputul anului existau proiecte eoliene de 1.800 MW, iar pana la finele anului ar putea ajunge la 2.300 MW. Proiectele fotovoltaice cumuleaza 700 MW, putand ajunge la 800 MW. In privinta proiectelor hidroenergetice si pe biomasa nu au existat in acest an evolutii spectaculoase, a mai spus Bege.