Dumitru, Consiliul Fiscal: Exista spatiu pentru o indatorare bancara mai mare a firmelor mari si IMM

Companiile mari si IMM-urile au inca spatiu pentru a creste indatorarea bancara, mai ales daca si actionarii majoreaza capitalizarea, iar abuzul de insolventa scade, indatorarea firmelor fiind la nivelul anul trecut de 13,6% din total active, potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Ar mai fi loc de indatorare bancara, mai ales pe companii mari, dar si pe IMM-uri, daca ar fi o angajare mai mare a actionarului, adica o capitalizare mai puternica, si daca ar scadea abuzul de insolventa. Totalul datoriilor bancare in total active la companii a fost de 13,6% anul trecut, ceva mai mic pentru companii mari, de 11,9%, si mai mare pentru IMM-uri, de 14,6%", a declarat miercuri Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la un seminar despre lectiile invatate in cinci ani de criza, organizat la BNR, potrivit Mediafax.

El a aratat, intr-o radiografie a economiei romanesti din timpul crizei, ca din cele 628.000 de IMM-uri existente anul trecut, doar 244.000 au realizat profit, respectiv sub 40%. Totodata, una din trei IMM-uri care consemneaza profit au credite bancare (13-15% din total IMM-uri), in timp ce la companiile mari procentajul ajunge la 70%. Cu toate acestea, Dumitru a atras atentia ca cea mai mare provocare a sistemului bancar in perioada urmatoare este administrarea creditelor neperformante, Romania inregistrand cel mai mare nivel al acestora dupa Grecia.

"Nu este insa asa de ingrijorator pentru ca gradul de acoperire cu provizioane este cel mai mare din Europa, provizioanele sunt suficient de mari incat sa permita sa limiteze acel soc care ar aparea daca nu se mai recupereaza nimic din pierderile respective. Deci daca se intampla, intr-un scenariu extrem, sa nu mai recuperezi nimic din stocul de credite neperformante, rata de adecvare a capitalului si profizionarea sunt suficient de confortabile. Desi problema este una serioasa, nu e atat de grav precum am crede la prima vedere", a explicat presedintele Consiliului Fiscal.

O problema a sistemului bancar pe care Dumitru a expus-o este profitabilitatea scazuta a sistemului bancar din Romania, cu niveluri ale ROE si ROA foarte mici in comparatie cu alte state europene. De asemenea, pentru banci este obligatorie cresterea veniturilor, intrucat varianta alternativa o reprezinta reducerea mare de costuri, ceea ce ar pune o mare presiune pe institutiile de credit.
"La nivelul de costuri administrative, Romania are cele mai mari costuri alaturi de Ungaria, la volumul de activitate pe care il are sistemul. Prioritatea pentru orice banca este cresterea de volume noi si de creare de venituri", a mai spus Dumitru.

Citeste si:
De ce ar trebui bancile sa aiba suficiente lichiditati
Bancile trebuie sa aiba...

El a aratat ca sistemul bancar a inregistrat in ultimii ani o imbunatatire a raportului credite/depozite, care a crescut chiar mai mult decat media statelor din Europa Centrala si de Est, insa trebuie sa se accentueze aprecierea raportului, astfel ca "e de asteptat sa vedem o crestere a creditelor cel mult egala cu cresterea depozitelor". Evolutiile din anii urmatori vor determina schimbari semnificative in modelul de business al bancilor, in opinia presedintelui Consiliului Fiscal, cu cerinte de capital mult mai stricte, acestea urmand sa creasca de la 8% pe Basel II la un maxim de 20,5% pe sistemul Basel III.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri