Vanzarea concentratului de cupru al Cupru Min a esuat. Cele doua companii interesate, Trafigura (Singapore) si Yildirim (Turcia), nu au depus oferte, iar Ministerul Economiei va schimba procedura de atragere a unui partener strategic la compania din Abrud, scrie Mediafax.

"In 13 decembrie 2013 s-a finalizat procedura de vanzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA, constand in licitatie cu oferta in plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, conform memorandumului aprobat in sedinta de Guvern din 27 februarie. Pana la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10:00) niciuna dintre cele doua companii, Trafigura PTE LTD Singapore si Yldirim Holding Turcia, aflate in faza de negociere, nu a depus oferta angajanta in etapa finala a procedurii", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Cele doua companii au cerut Ministerului Economiei sa modifice unele conditii din caietul de sarcini, privind pretul minim al concentratului de cupru sau garantii suplimentare asupra activelor Cupru Min. "Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri deoarece ar fi fost incalcate princiipiile esentiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt care a fost comunicat ofertantilor. Tinand cont de observatiile desprinse din derularea acestei proceduri, in perioada urmatoare se vor reanaliza principiile din memorandum care au stat la baza acesteia, precum si conditiile din caietul de sarcini, urmand a se stabili o noua strategie de atragere a unui partener comercial strategic pentru realizarea investitiilor la Cupru Min", potrivit comunicatului.

Cupru Min a inregistrat in primele zece luni venituri de 138,5 milioane de lei si un profit de 13,9 milioane de lei, dupa ce pe ansamblul anului trecut a avut un castig de 11 milioane de lei. "Situatia financiara a companiei este stabila in acest moment. Societatea nu are angajate credite si nu inregistreaza restante la bugetul de stat.

Prioritatea managementului societatii este identificarea finantarii pentru realizarea investitiilor", se mai arata in comunicat. Cupru Min detine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. In primavara anului trecut producatorul de cupru a fost scos la vanzare, cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei.

Dupa esecul privatizarii, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min. Investitorul, trader sau producator din domeniu, urma sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri