Parlamentarul laburist Keith Vaz, inconjurat de camerele de luat vederi ale televiziunilor, a ajuns impreuna cu un coleg, Mark Reckless, pe aeroportul din Luton pentru a intampina primul avion care a decolat din Romania dupa eliminarea restrictiilor pe piata muncii, relateaza The Guardian.

Cei doi parlamentari au vrut sa vada "cu proprii ochi" procedurile care au loc in prima zi in care romanii si bulgarii au acces nerestrictionat pe piata muncii britanice, afirma cotidianul in pagina electronica. Ei au gasit insa un avion plin in proportie de trei sferturi cu persoane care se intoarceau la munca dupa vacanta de Craciun petrecuta in tara, noteaza Mediafax.

La iesirea din avion, unul dintre pasageri a confirmat ca se afla in Marea Britanie pentru prima data, dar ca vorbeste engleza si are un loc de munca. El s-a aratat surprins de modul in care a fost primit. "Da, sunt multi politicieni aici. Dumnezeule. Nu am venit aici pentru a va jefui tara. Am venit sa muncesc. Iar voi ati deschis granitele. Am venit sa muncesc. Sa fac bani si sa merg acasa".

Dupa ce au facut turul zonei, Vaz a confirmat ca el si Reckless nu au fost martorii unei invazii de Anul Nou, desi sustine ca acest lucru s-ar putea intampla in lunile urmatoare. "Din discutiile pe care le-am avut cu persoanele de aici, am constatat ca multe s-au intors la munca. Munceau deja in Marea Britanie si s-au intors din vacanta, asa ca nu sunt persoane care au venit pentru prima data", a declarat parlamentarul. "Nu avem dovezi cu privire la persoane care sa se grabeasca sa cumpere bilete pentru a ajunge pentru ca este 1 ianuarie", a adaugat el.

"Dar trebuie sa rezolvam acest lucru in viitor", a conchis parlamentarul.

Citeste si:
UE a produs anul trecut lumanari in valoare de 1,638 mld. euro
Eurostat: Uniunea Europeana a...

Frontul National califica drept "aberatie" deschiderea pietei muncii pentru romani si bulgari

Partidul de extrema dreapta francez Frontul National a calificat drept "aberatie" deschiderea pietei muncii din UE, miercuri, pentru romani si bulgari, potrivit unui comunicat citat de Liberation, in editia electronica.

"Deschiderea totala in aceasta miercuri a pietei muncii noastre pentru cetatenii romani si bulgari este o aberatie in plina criza economica si intr-o perioada de somaj in masa", a declarat partidul lui Marine Le Pen intr-un comunicat.

Acesta apreciaza ca "impreuna cu efectele deja dezastruoase ale directivei europene privind detasarea, care nu a fost reformata, aceasta deschidere totala a pietei muncii va consolida si mai mult concurenta neloiala careia i-au cazut victime muncitorii nostri si IMM-urile noastre".

"In plus, adauga FN, aceasta reforma va fi perceputa in Romania si Bulgaria ca un semnal al unei emigratii suplimentare catre tarile noastre si catre Franta in particular", adauga comunicatul.

Citeste si:
INS: Rata somajului in Romania a ajuns la 3,9% in septembrie
INS: Rata somajului in...

FN considera, in consecinta, ca trebuie sa se schimbe situatia, respectiv "sa se obtina intr-o prima faza abrogarea directivei privind detasarea si restabilirea cat mai rapida a controlului frontierelor".

"Problema apartenentei noastre la UE trebuie sa faca obiectul unei consultari a francezilor", conchide comunicatul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
CV-ul la control: ce NU trebuie sa incluzi intr-un CV