Dereglementarea pretului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea incheia mai devreme fata de termenul agreat cu FMI, luna octombrie, avand in vedere estimarile privind scaderea pretului si a volumului gazelor importate, a declarat presedintele ANRE, Niculae Havrilet, noteaza Mediafax.

"Avand in vedere preturile actuale si estimarile pentru la vara, exista posiblitatea sa reinterpretam pasii de liberalizare. Adica sa liberalizam mai repede pretul gazelor pentru industrie", a declarat Havrilet.

Dereglementarea inseamna renuntarea la preturile administrate. Romania s-a obligat fata de Comisia Europeana si FMI sa renunte la preturile reglementate la electricitate si gaze. Aceste procese se defasoara separat pentru populatie si industrie. La sfarsitul anului trecut s-a incheiat dereglementarea pretului electricitatii pentru industrie.
Havrilet a afirmat ca, in 2011, calendarul de liberalizare a fost elaborat avand in vedere estimarea ca in acest an pretul gazelor importate va fi de 500 dolari pe mia de metri cubi, dar in prezent pretul este de 380 de dolari, astfel ca exista premizele ca la vara sa coste si mai putin.

Potrivit calendarului de dereglementare, pretul platit de companii pentru gazele din productia Romaniei va trebui sa fie cat cel de import. Deocamdata, pretul gazelor romanesti este cu 40% mai mic decat cel de import. Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al Romaniei.

"Daca la vara preturile vor fi egale si cantitatile de gaze importate vor fi mai mici decat ce am estimat, exista ipoteza sa liberalizam piata mai repede. Tendinta este in prezent de scadere a pretului si a volumelor importate", a spus Havrilet. Pentru populatie, dereglementarea pretului gazelor este programata sa se incheie in 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri