Presedintele a afirmat, la intalnirea anuala cu diplomatii acreditati la Bucuresti, ca "cetatenii romani devin victime ale abordarilor nationaliste"."Suntem in mod particulari ingrijorati de modul in care a fost si este gandita intampinarea ridicarii restrictiilor pe piata muncii", a adaugat seful statului.

Mentionand ca unele state europene au imaginat masuri de protectie a sistemelor de ajutoare sociale, Traian Basescu a avertizat ca se fac astfel diferentieri intre cetatenii europeni."Asemenea masuri reflecta o intoarcere catre nationalism, ceea ce poate fi ingrijorator pentru UE", a adaugat presedintele.

El a aratat, totodata, ca "impiedicarea" aderarii la Schengen incepe sa fie perceputa drept o disponibilitate a unor state membre de a interpreta diferentiat prevederile din tratatele europene. "Romania a acceptat un timp conditionalitatile, dar este timpul sa ne apropiem de un capat, pentru ca, la fel ca liberalizarea pietei muncii la nivelul UE, si accesul in spatiul Schengen este un element puternic de integrare in UE", a adaugat Traian Basescu.

Presedintele a avertizat ca, "in fata unor astfel de agresiuni din partea unor parteneri europeni", este dificil de sustinut ca limitarea actiunii politice exista si ca aceste reglementata juridic". Seful statului roman a cerut ca "realitatea de fapt sa devina realitatea de drept, stabilita prin tratate".