Ce ar putea face viabil cablul submarin Romania-Turcia

Proiectul constructiei unui cablu submarin pentru transportul energiei din Romania catre Turcia, prin Marea Neagra, ar putea sa fie viabil avand in vedere pretul actual al energiei si tehnologia, potrivit ministrului Energiei si Resurselor Naturale din Turcia, Taner Yildiz, scrie Mediafax.

"Cablul submarin a fost unul dintre cele trei-patru subiecte pe care le-am discutat cu oficialii romani. S-a hotarat refacerea studiului de fezabilitate si am discutat si despre partea financiara a acestui proiect. Ne-am dat reciproc niste termene. Pana acum cablul nu era fezabil, dar avand in vedere pretul actual al energiei si noile tehnologii disponibile, este posibil", a declarat Yildiz, la Bucuresti, intr-o intalnire cu presa.

Yildiz a avut joi, la Bucuresti, o intrevedere cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. Discutiile dintre Romania si Turcia privind acest cablu de transport al electricitatii au inceput in 2006. La acea data, investitia era evaluata la 400-500 milioane de euro.

Yildiz a adaugat ca alta varianta de concretizare a exportului de energie din Romania in Turcia ar fi cooptarea Bulgariei, astfel incat energia sa fi livrata prin reteaua electrica de transport. Yildiz se afla vineri in Bulgaria pentru discutii, inclusiv pe aceasta tema, cu oficialii de la Sofia.

Departamentul pentru Energie a aratat, intr-un comunicat, ca proiectului cablului submarin Romania-Turcia este de interes "pan european, cu o contributie importanta in dezvoltarea pietei regionale de electricitate in perspectiva integrarii acesteia in piata UE".

Citeste si:
Liberalizarea pieței de energie: Contracte noi doar cu buletinul la...
Liberalizarea pieței de...

"Colaborarea cu Turcia reprezinta un element important pentru sectorul energetic din Romania, din perspectiva valorificarii potentialului de export. In acest sens, am discutat cu omologul turc despre potentialele proiecte de interconectare", a declarat Nita, in comunicat.

Potrivit Departamentului pentru Energie, opertorii sistemelor de transport al energiei din Romania si Turcia vor intreprinde, in perioada urmatoare, "pasii necesari, tinand cont de legile si reglementarile din propriile tari, ca si de legislatia Uniunii Europene, pentru a stimula schimburile directe de energie electrica intre cele doua tari".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri