Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga in luna februarie 4,06 miliarde de lei si 200 milioane euro de pe piata locala prin emisiuni de titluri de stat, luna in care ajung la scadenta titluri de 1 miliard de lei.

Suma pe care Finantele vrea sa o imprumute in luna februarie este cu putin peste valoarea indicativa a licitatiilor din luna ianuarie, de 4,03 miliarde lei si 200 milioane euro.

Tinta pentru luna ianuarie a fost depasita, Trezoreria imprumutand 4,86 miliarde lei si 278,7 milioane euro. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Din suma programata de 4,06 miliarde lei, 260 milioane lei ar urma sa fie asigurate prin licitatii suplimentare, in care investitorii indica doar suma pe care vor sa o plaseze in titlurile de stat, nu si randamentul pe care il tintesc. La aceste licitatii randamentul mediu acceptat este similar celui din licitatia principala, derulata cu o zi inainte.

"Suma planificata (pentru luna februarie - n.r.) este cu 1 miliard lei mai scazuta decat prognozam, diferenta care reprezinta practic injectiile nete de lichiditate in sistem pentru februarie rezultate din operatiunile Ministerului Finantelor Publice (...) Data de decontare a acestui instrument (obligatiunile in euro - n.r.) coincide cu debutul urmatoarei perioade de mentinere a rezervelor, similar cu precedenta astfel de emsiune din ianuarie, fapt ce sugereaza ca MF ar putea sa se astepte la o noua reducere a rezervelor in valuta la sedinta de politica monetara din 4 februarie", afirma analistii ING Bank intr-o nota transmisa vineri dimineata.

Licitatia pentru obligatiuni in euro este programata pentru data de 20 februarie, cand urmeaza sa fie redeschisa o emisiune de titluri lansata in 23 ianuarie. Atunci Trezoreria vrea sa atraga 200 milioane euro, suma egala cu valoarea indicativa a licitatiei din 23 ianuarie. La licitatia din ianuarie, Finantele au imprumutat 278,7 milioane euro, acceptand sa plateasca un cost mediu de finantare de 3,18% pe an.

Prima licitatie din luna februarie este programata luni, cand Finantele vor sa imprumute 1,2 miliarde lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, aceasta fiind si singura astfel de operatiune pentru certificate de trezorerie.

Vor urma operatiuni (principale si secundare) in care vor fi redeschise emisiuni de obligatiuni cu maturitati de cinci si, respectiv, zece ani, precum si doua licitatii (principala si secundara) pentru o emisiune noua de titluri de stat cu scadenta de cinci ani. Prin operatiunile pentru obligatiuni, Finantele vor sa imprumute in total 2,86 miliarde lei si 200 milioane euro.

Statul a imprumutat anul trecut de pe piata interna 48,53 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 3,57 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase in lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea imprumutata in 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finantarile in valuta au fost de la 4,71 miliarde de euro din 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri