Elvetia a votat impotriva imigratiei. Consecintele?

Alegatorii elvetieni au votat in proportie de 50,3 la suta in favoarea unei limitari a imigratiei, in cadrul referendumului organizat duminica, potrivit rezultatelor oficiale, citate de AFP.

Referendumul, organizat la initiativa partidului UDC (dreapta populista) a obtinut majoritatea dubla necesara pentru a fi aprobat, respectiv majoritatea cantoanelor si majoritatea alegatorilor.

Concret, acest referendum va pune capat acordului de libera circulatie a persoanelor semnat cu UE si care s-a tradus intr-o imigratie masiva a europenilor in Elvetia, anunta Mediafax.

Tara ar urma sa reinstaureze sistemul pe baza de cote si contingente, care exista inainte de acordul de libera circulatie.

"Este vorba despre o turnura in politica noastra privind imigratia", a declarat presedintele UDC Toni Brunner. La randul sau, Christian Levrat, din cadrul partidului socialist elvetian, a anuntat ca partidul sau a "pierdut, iar acest lucru face rau".

Citeste si:
Reactia UE dupa votul elvetienilor impotriva imigratiei
Reactia UE dupa votul...

Cvasimajoritatea partidelor politice, precum si patronatul au cerut respingerea textului.

Consecintele practice ale acestui rezultat raman inca vagi. Singura certitudine este ca Guvernul elvetian trebuie sa prezinte un proiect de lege pentru concretizarea cerintelor textului, care cere ca Elvetia sa gestioneze in mod autonom imigratia strainilor. Textul cere contingente anuale pentru lucratori, pentru locuitorii de la frontiera si solicitantii de azil.

Aceste plafoane trebuie fixate in functie de "interesele economice globale ale Elvetiei si de preferinta nationala". In consecinta, acordurile internationale contrare acestui spirit - precum libera circulatie a persoanelor - ar trebui renegociate si adaptate in termen de trei ani.

Citeste si:
Comisia Europeană aşteaptă un declin al economiei României de 6% în...
UPDATE Comisia Europeană se...
Sursa foto: Femeie in gara din Elvetia, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
800 milioane de euro de la UE pentru companiile din România afectate de pandemie
Setari Cookie-uri