Guvernul vrea sa introduca impozitul diferentiat pe venitul salarial cu 3 cote: de 8%, 12% si 16%. Vestea buna este ca se mentine planul anuntat inca de la venirea la putere a coalitiei USL de a impozita diferit salariatii, pe baza unor grile de venit, mergand pana la un maxim de 16%.

Potrivit strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2014-2016, Guvernul prevede renuntarea la cota unica de 16% si introducerea impozitului progresiv pe venit, cu trei cote: 8%, 12% si 16%, dar si reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014.

Totodata, Guvernul isi propune sa revizuiasca baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, acestea urmand sa varieze in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de statutul juridic al proprietarului, respectand astfel solicitarile repetate ale mediului de afaceri.

In ceea ce priveste impozitele si taxele locale, Guvernul doreste sa le indexeze tinand cont de rata inflatiei de la ultima indexare.

In strategia publicata de Ministerul de Finante se mai regasesc si alte prevederi puse deja in aplicare de la 1 ianuarie, cum ar fi scutirea castigurilor de capital in cazul societatilor de tip holding, schimbarea anului fiscal diferit de cel calendaristic, dar si revizuirea regimului fiscal in cazul cheltuielilor cu sponsorizarea.

Guvernul anunta ca va analiza si reducerea cotei standard de TVA in perioada 2014-2016, pentru a imbunatati gradul de colectare a veniturilor.

In perioada 2014-2016 veniturile bugetare sunt estimate la 32,9-33,1% din PIB datorita cresterii economice preconizate pentru aceasta perioada, masurilor privind imbunatatirea colectarii, precum si datorita cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Estimarea veniturilor bugetare va avea in vedere in anul 2016 atingerea unui nivel al deficitului bugetar cash de 1,4% din PIB, fata de 2,2 % din PIB pentru anul 2014, prognozat in functie de ceilalti indicatori macroeconomici, evolutia cadrului macroeconomic fiind influentata de evolutiile din zona euro.

Pe termen mediu, pe fondul revigorarii economice, dar si ca urmare a masurilor avute in vedere de ANAF privind reducerea evaziunii fiscale, veniturile bugetare se vor inscrie pe un trend ascendent in valoare absoluta. In cadrul veniturilor bugetare, pe orizontul de referinta cele mai mari ponderi sunt inregistrate de contributiile sociale (8,8% din PIB ), TVA (8,3-8,2) din PIB, accize (3,7 din PIB).

Ce spune Ponta despre impozitarea diferentiata si reducerea CAS

Premierul Ponta a amintit, in Guvern, ca intentiile privind impozitul diferentiat pentru anumite categorii de persoane fizice si reducerea CAS sunt anuntate si semnate public de trei ani si a spus ca apreciaza ca presa a relatat, miercuri, despre aceste masuri, deoarece se face "reclama" Guvernului

"Apreciez foarte mult ca astazi s-a aflat in sfarsit un lucru pe care l-am stabilit in USL din 2011, l-am pus in Acordul de Parteneriat al USL, in programul de guvernare, l-am anuntat impreuna cu totii, si anume: ca nu creste cota unica de la 16%, ramane unica pentru toate societatile comerciale si pentru anumite categorii de persoane fizice defavorizate incercam sa o ducem la 12% si la 8%, asa cum am trecut, in acelasi program, reducerea contributiilor de asigurari sociale si reducerea TVA. Daca azi au aflat ceea ce tot am semnat si am anuntat de 3 ani de zile in USL, e bine ca ne fac reclama pentru masurile noastre bune pe care ni le dorim si pentru care am obtinut votul oamenilor. Nu e nicio schimbare in programul USL de patru ani si au aflat azi ca vrem sa punem 12% cu 8%", a spus Ponta in sedinta de guvern, zambind, in fata presei, conform Mediafax.

El a sustinut declaratia dupa ce presa a relatat, miercuri, pe larg, intentia Guvernului de a introduce impozitul diferentiat pe venitul salarial, de 8%, 12% si 16 %, si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014, citand Strategia fiscal-bugetara pe 2014-2016, prezentata insa public pe site-ul Ministerului Finantelor din luna mai 2013 si aprobata tot anul trecut de catre Guvern si Parlament. Astfel, in Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, postata pe site-ul Ministerului Finantelor in primavara anului trecut si aprobata tot in 2013 de Guvern si Parlament, se afirma, la capitolul privind "Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe orizontul 2014-2017", ca se intentioneaza "introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote 8%, 12% si 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit, precum si reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014, care prin masurile ce vor fi intreprinse va avea un impact bugetar neutru".

Aceste doua intentii au facut in numeroase randuri obiectul declaratiilor si dezbaterilor publice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri