Deputatii resping ideea inchiderii supermarketurilor in weekend

Deputatul PNL Marin Anton intentioneaza sa propuna un proiect care sa prevada ca supermarketurile sa fie inchise in weekend, insa mai multi deputati din Comisia de agricultura resping ideea si au rezerve ca o astfel de reglementare va fi adoptata.

Deputatul PNL Marin Anton, vicepresedinte al Comisiei de agricultura, a anuntat ca intentioneaza sa propuna o initiativa legislativa care sa modifice legea 322/2009 privind comercializarea produselor alimentare, organizand la Comisia de agricultura o dezbatere in acest sens, potrivit Mediafax.

Discutiile vor continua peste o luna. Anton considera ca legea actuala favorizeaza foarte mult politica supermarketurilor, care "au o pozitie de forta" fata de producatorii autohtoni, si sustine ca trebuie adusi, "intr-un fel sau altul", comerciantii romani si supermarketurile pe pozitii de egalitate.

Deputatul PNL vrea ca supermarketurile sa fie inchise incepand de sambata de la ora 14.00 pana luni dimineata, aratand ca acest lucru ar incuraja produsele romanesti care se vand in piete si ca aceasta practica exista in tarile europene.

Anton doreste sa modifice prevederile legate de pretul de achizitie si de vanzare, deoarece reprezentantii supermarketurilor spun ca pretul de vanzare este pretul de achizitie plus TVA.

Citeste si:
Cum a fost reglementată telemunca în România și ce beneficii există
Tot ce trebuie să știi despre...

"Ai impresia ca la prima vedere ei nu castiga nimic, ceea ce nu este corect. Trebuie definit foarte clar pretul de achizitie cu care cumpara ei acele produse si pretul de vanzare de la raft care este pretul care acopera cheltuielile lor din supermarketuri si castigul. Lumea trebuie sa stie foarte clar", a adaugat Anton.

O alta modificare pe care deputatul PNL Marin Anton intentioneaza sa o propuna se refera la termenul de plata, aratand ca toata lumea plateste cash la supermarketuri, care "sunt foarte capitalizate, in detrimentul oamenilor de rand".

"Termenul de 30 de zile de plata din lege in momentul acesta este mult prea mare, 10 zile este un termen corect si ar trebui respectat", a spus Anton.

El a mai spus ca supermarketurile impun o anumita taxa de intrare in magazin si ca ar trebui ca produsele sa intre in magazin pe baza unui contract foarte ferm in care este cuprins pretul de achizitie. Anton a infirmat ca ar avea un interes personal in promovarea acestor modificari.

Citeste si:
An greu pentru agricultură: Groupama Asigurări, despăgubiri de 37...
An cumplit pentru...

"Ce a propus, ca in week-end sa fie inchise supermarketurile, ar fi o tampenie, este o poveste, este o chestiune populista. De fapt producatorul autohton se poate duce sa vanda si luni, marti, miercuri..., in timpul saptamanii. Am rezerve ca se va modifica vreodata, este mai mult o chestiune de imagine", a precizat deputatul PSD Ioan Munteanu.

Munteanu a aratat ca Romania nu are astazi solutii pentru a modifica ceea ce se intampla in acest domeniu pentru promovarea produselor autohtone, dar trebuie sa se faca un efort si din partea acestor producatori. "Singurul lucru care scoate produsul in fata este calitatea", a spus Munteanu. "Cred ca nu se schimba legea", a adaugat Munteanu.

Deputatul PDL Tinel Gheorghe a spus ca propunerea de a inchide supermarketurile in week-end nu poate fi luata in considerare, iar Romania nu se poate compara in aceasta privinta cu alte tari europene.

El a respins si ideea privind efectuarea platii in 10 zile, aratand ca in legea in vigoare termenul este in functie de produsele proaspete, congelate. Tinel Gheorghe a spus si ca se reclama impunerea unor taxe pentru vizibilitate la raft si trebuie vazute care sunt aceste taxe.

Citeste si:
Oros: Micii producători sunt dezavantajați de lege în fața...
Min. Agriculturii: Legea...

El a spus ca legea trebuie imbunatatita, dar trebuie discutat cu toate partile implicate si este un proces de durata. Tinel Gheorghe a aratat ca au mai fost discutii in 2010 pentru modificarea legii, dar acestea au fost abandonate, considerandu-se ca este necesar sa se lase un timp pentru aplicarea legii promovata in 2009, pentru a se vedea efectele ei.

Daca va fi intiata o modificare a legii 322/2009 privind comercializarea produselor alimentare, atunci ea va trebui discutata mai intai in Senat, care este prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri