Romania, un "tigru" al UE? Avem cea mai puternica crestere a PIB

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a crescut cu 0,3% in ultimele trei luni ale anului trecut fata de trimestrul al treilea, peste asteptari, iar economia UE a avansat cu 0,4%, Romania inregistrand cele mai solide rate de crestere atat in trimestrul patru, cat si pe ansamblul lui 2013.

Media estimarilor analistilor indica un avans de 0,2% la nivelul zonei euro. Astfel, cresterea economica trimestriala a zonei euro a accelerat de la 0,1% in trimestrul al treilea, dupa 18 luni de recesiune. PIB-ul Uniunii Europene avansa cu 0,3% in perioada iulie-septembrie fata de trimestrul al doilea, scrie Mediafax.

Raportat la perioada corespunzatoare a anului anterior, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,5% in ultimele trei luni din 2013, iar economia UE a crescut cu 1%. Pe ansamblul anului 2013, economia zonei euro s-a contractat cu 0,4%, in timp ce PIB-ul UE a urcat cu 0,1%.

Datele au fost anuntate vineri de Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene. Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autoritatilor (2,8%) si analistilor, dupa un avans de 5,2% in ultimul trimestru fata de octombrie-decembrie 2012.

Comparativ cu trimestrul al treilea, economia romaneasca a crescut cu 1,7% in ultimele trei luni ale anului. Atat cresterea anuala, cat si cea trimestriala se plaseaza la cele mai mari valori din anul 2008 pana in prezent.

Citeste si:
Economia României a luat-o la vale în trimestrul II: scădere de 12,3%
Economia României a scăzut cu...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Pentru 2014, guvernul si FMI mizeaza pe un avans economic de 2,2%. Germania si Franta, cele mai mari economii europene, au inregistrat crestere economica peste asteptari in ultimul trimestru al anului trecut, propulsand economia zonei euro.

PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,4% in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada din 2012, in timp ce economia Frantei s-a extins cu 0,8%, potrivit datelor Eurostat. In acelasi timp, economia Italiei s-a contractat cu 0,8%, iar cea a Spaniei cu 0,1%.

In Europa Centrala si de Est, Ungaria a inregistrat in ultimele trei luni din 2013 o crestere economica de 2,8% fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce PIB-ul Poloniei, cea mai mare economie din regiune, a urcat cu 2,2%.
Bulgaria a inregistrat o crestere de 1%, iar Cehia de 0,8%.

Afla si care sunt cele mai bune estimari de crestere pentru 2014. Romania intra in top 10.

Citeste si:
Orban: România are perspective de revenire economică foarte bune
Ludovic Orban: România are...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri