"Romania ar trebui sa intre in zona Schengen cat mai curand posibil, intrucat a indeplinit toate criteriile", a precizat Jose Manuel Barroso, in cadrul conferintei comune de presa cu presedintele Traian Basescu, scrie Mediafax.

Intrebat cum poate ajuta CE Romania pentru a intra in Spatiul Schengen, presedintele Executivului european a subliniat ca decizia apartine statelor membre.

"Trebuie sa respectam legea, in cele din urma este decizia statelor membre (de a admite Romania in Schengen - n.r.). Comisia Europeana si-a facut treaba intr-un mod transparent. Credem ca din punct de vedere tehnic, Romania a indeplinit toate criteriile. Am facut verificari peste verificari si credem ca Romania este un partener de incredere pentru a proteja frontierele Schengen in cazul in care statele membre accepta Romania in Spatiul Schengen", a spus Barroso.

Presedintele CE si-a exprimat speranta ca se va putea gasi o solutie in acest sens, mai ales ca aceasta a fost "una dintre cele mai mari aspiratii ale cetatenilor romani: libertatea si mai mare pe care o ofera Schengen".