Romania, a treia crestere din UE a comertului retail

Romania a inregistrat in luna februarie a treia crestere din UE a comertului retail fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa Luxemburg si Bulgaria, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat, institutul de statistica al Comisiei Europene.

Comertul cu amanuntul a crescut in februarie, la nivelul UE, cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 0,5% raportat la luna ianuarie, se arata intr-un comunicat publicat joi de Eurostat. In zona euro, vanzarile cu amanuntul au avansat cu 0,8% in baza anuala, respectiv cu 0,4% fata de ianuarie.

Banca Centrala Europeana va anunta in dupa-amiaza zilei de joi decizia de politica monetara, majoritatea economistilor anticipand mentinerea dobanzii cheie din zona euro la 0,25%, nivel minim istoric. Presedintele BCE Mario Draghi, care va sustine ulterior o conferinta de presa, a sugerat anterior ca institutia este pregatita sa actioneze daca situatia economica s-ar deteriora si ca a pregatit masuri de combatere a riscurilor de deflatie.

Inflatia anuala din zona euro a incetinit in luna martie la 0,5%, potrivit datelor anuntate luni de Eurostat. Indicele cresterii preturilor de consum este la minimul ultimilor patru ani, cu mult sub tinta de 2% asumata de Banca Centrala Europeana, scrie Mediafax.

Datele Eurostat arata ca, in luna februarie, cele mai puternice cresteri ale comertului retail fata de aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate in Luxemburg (12,8%), Bulgaria (9,2%) si Romania (8,7%) si Ungaria (6,7%). La polul opus, au fost consemnate scaderi de 1,4% in Malta, 1% in Slovenia si Finlanda si 0,4% in Spania.

Citeste si:
VIDEO Unde crește deșertul. Efectele schimbărilor climatice din...
VIDEO Unde crește deșertul....
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Fata de luna ianuarie, Malta (1,9%), Danemarca, Romania si Marea Britanie (1,4% fiecare) au afisat cele mai puternice cresteri ale vanzarilor cu amanuntul, in timp ce Estonia (-3,4%), Polonia (-1,5%), Slovenia si Finlanda (1,4% fiecare) au raportat cele mai abrupte scaderi.

Sursa foto: Plata cu card/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri