"Trebuie sa privim lucrurile realist. In economie, statul nu este nici arbitru, nici jucator, ci predator. Modul prin care statul joaca neonest in economie este fiscalitatea. Aceasta afecteaza capitalul si munca. Tendinta este de utilizare a practicilor fiscale prea putin fundamentate pentru a se finanta, fara sa identifice alte masuri", a aratat Manolache.

El a dat ca exemplu taxa pe stalp, al carui impact este estimat de Concordia la 1,1 miliarde euro. "Fiscalitatea este o forma continua de expropriere, pe care mediul de afaceri o intelege si o accepta, dar sa o vedem si in utilitatea publica. Nu vedem investitii in infrastructura, invatamant. In momentul in care fiscalitatea este orientata doar spre functionarea statului, este clar ca statul joaca un rol neloial", a mai spus Manolache, potrivit Mediafax.

La randul sau, Valentin Mircea, expert in concurenta, apreciaza ca statul roman interfereaza cu economia de piata mult si nepermis. "Un exemplu recent, flagrant si grav, este cel ar propunerii de reglementare prin care Parlamentul ar vrea sa limiteze dreptul de exploatare a unui joc de noroc - slot-machine - trimitand, indirect, dar fara echivoc, jucatorii in locatiile unde se practica un joc practic identic - video-loterie - dar care apartin unei firme detinute integral de stat, Loteria Romana este un exemplu - scoala de discriminare prin care statul vrea sa-si favorizeze propria firma in dauna unui sector privat altminteri ultrareglementat si suprataxat. Propunerea legislativa incalca art. 45 si 135 din Constitutie si art.49 si 56 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, dar mai grav este ca aceasta creeaza doua categorii in economia de piata: casta companiilor de stat, cu privilegii, si casta operatorilor privati", a explicat Mircea.