Banca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa reduca dobanda de politica monetara in iunie, daca va fi necesar, a declarat joi presedintele institutiei, Mario Draghi, care este ingrijorat de impactul economic al aprecierii euro, transmite Bloomberg.

"Consiliul guvernatorilor este gata sa actioneze la urmatoare sedinta, dar inainte de asta dorim sa vedem estimarile economice de la inceputul lunii iunie. Astazi nu s-a luat o decizie. Este un preambul al discutiei pe care o vom avea luna viitoare", a spus Draghi.
Oficialii BCE discuta despre amploarea masurilor de stimulare care sa fie adoptate pentru zona euro, care este amenintata de deflatie.

Draghi nu a semnalat ca ar urma masuri radicale, precum iminenta suplimentarii lichiditatilor, dar estimarile economice care vor fi anuntate luna viitoare ar putea sa permita BCE sa aduca dobanzile in teritoriu negativ. Seful BCE a spus ca euro "reprezinta un motiv serios de ingrijorare", dupa ce aprecierea de 6% de pe parcursul anului trecut a apropiat moneda de nivelul de 1,4 dolari pentru o unitate.

Euro s-a depreciat in urma comentariilor lui Draghi privind deciziile de luna viitoare pana la 1,3896 dolari pe unitate, de la 1,3946 dolari pe unitate. BCE a mentinut joi dobanda cheie la minimul record de 0,25%, informeaza Mediafax.

Riscul deflatiei pune in pericol redresarea economica a zonei euro, tarile din sudul regiunii facand eforturi sa isi revina din criza datoriilor care a pus in pericol existenta uniunii monetare. Inflatia de 0,7% din aprilie a fost sub jumatate din tinta BCE, de aproape 2%. Totusi, indicatorul a avansat de la nivelul de 0,5% inregistrat in martie.

Citeste si:
BNR a pastrat dobanda de politica monetara la 1,75% pe an
BNR a pastrat dobanda de...

Cele mai recente date economice semnaleaza ca zona euro isi revine din cea mai lunga recesiune cu care s-a confruntat de la infiintare iar sondajele indica intensificarea activitatilor inclusiv in Spania si Irlanda, state care au beneficiat de programe de salvare.

Sursa foto: Banca Centrala Europeana/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
BCE vrea credite mai ieftine si cere optiuni pentru relaxare monetara
Setari Cookie-uri