Preturile de consum au crescut cu 0,3% in luna aprilie, iar inflatia anuala a urcat la 1,21%, preturile produselor alimentare compensand scumpirile semnificative inregistrate la combustibili si tutun, cele mai importante ieftiniri fiind consemnate la cartofi, zahar si oua, potrivit datelor INS.

Inflatia anuala a atins maximul din 2014, desi inflatia lunara este sub nivelul din ianuarie si martie, din cauza bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, cand preturile de consum au urcat cu numai 0,11%.

  • Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (mai 2013 - aprilie 2014) fata de precedentele 12 luni (mai 2012 - aprilie 2013), determinata pe baza IPC este 2,5%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,1%.

In luna aprilie, cele mai importante scumpiri s-au operat la combustibili, cu 3,16%, si la tutun, cu 1,77%. Acestea au fost rezultatul majorarii accizelor.

  • Preturi mai mari s-au consemnat si la fasole -2,17%, citrice - 2,05% si fructe proaspete - 0,3%, insa ponderea acestora in cosul de consum la nivel national este mai mica.

Scumpirile din aprilie au fost compensate de preturile in scadere la cartofi, cu aproape 3%, zahar -1,7% si oua - 3%. Cu aproape 1% au scazut tarifele la energia electrica, in timp ce gazele s-au ieftinit cu 0,85%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri