Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit prognoza privind cresterea economica a Romaniei in acest an, de la 2,4% la 2,6%, dar avertizeaza asupra efectelor negative ale creditelor neperformante, dezintermedierii financiare si incertitudinilor generate de criza din Ucraina.

Anul urmator, proiectia indica un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 2,8% in Romania, se arata intr-un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) referitor la perspectivele economice ale tarilor in care opereaza institutia financiara. "Activitatea economica din Romania s-a imbunatatit anul trecut peste asteptarile pietei. PIB a urcat cu 3,5%, in principal din cauza evolutiei bune a exporturilor si a anului agricol exceptional. Inflatia a revenit in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei de 2-4% si a coborat recent sub pragul minim. Situatia fiscala a fost, de asemenea, buna, iar Romania a iesit din procedura de deficit excesiv a UE in 2013. Cresterea economica este estimata la circa 2,6% pentru acest an, urmand sa se accelereze usor la 2,8% anul urmator, sustinuta de exporturi si de o revenire a cererii interne. Totusi, nivelul ridicat al ratei creditelor neperformante (de peste 20% din soldul imprumuturilor), procesul in desfasurare de dezintermediere financiara si incertitudinile sporite din Ucraina ar putea afecta perspectivele de crestere pe termen scurt", noteaza BERD, potrivit Mediafax.

Fondul Monetar International si Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intentie transmisa creditorului de la Washington. FMI estimeaza, in cea mai recenta editie a Prognozei Economice Globale, publicata in luna aprilie, o crestere economica de 2,2% pentru Romania in acest an, urmata de o accelerare la plus 2,5% in anul urmator. Comisia Europeana anticipeaza ca PIB al Romaniei va creste cu 2,5% in acest an si cu 2,6% in 2015, potrivit prognozei economice de primavara, publicata la inceputul lunii mai de executivul de la Bruxelles.

Pentru regiunea Europa de Sud-Est, care include si Romania, BERD a imbunatatit estimarea privind cresterea PIB de la 2,1% la 2,2%, iar pentru anul urmator se asteapta la un avans de 2,4%. Banca a inrautatit prognoza de crestere economica pentru intreaga regiune in care opereaza, incluzand si tari din sudul si Estul Mediteranei, de la 2,7% la 1,4%, din cauza impactului crizei din Ucraina asupra Europei de Est si Caucazului, precum si asupra statelor din Asia Centrala.

"De la prognoza noastra din ianuarie, evenimentele din Ucraina/Rusia au crescut semnificativ riscurile geopolitice si incertitudinile economice, cu efecte negative directe asupra economiilor celor doua tari si posibil implicatii mai ample asupra intregii regiuni", se arata in raport. Ucraina va inregistra o contractie a PIB de 7% in acest an, cu mult sub cresterea economica de 1,5% avuta in vedere de banca in ianuarie. Anul urmator, economia Ucrainei ar urma sa stagneze.

BERD se asteapta la stagnare economica in Rusia in acest an, fata de un avans de 2,5% estimat in ianuarie. Pentru 2015, banca se asteapta la o crestere a PIB de numai 0,6%. In cazul Republicii Moldova, BERD a revizuit estimarea de crestere economica de la 3,5% la 2% pentru acest an, iar pentru 2015 prevede un avans de 4%.
BERD a imbunatatit usor estimarea pentru Bulgaria, de la 1,8% la 1,9%, iar cea pentru Polonia de la 2,7% la 2,8%. Economia Bulgariei va accelera usor la 2% anul urmator, iar cea a Poloniei isi va mentine ritmul de crestere din acest an.

In cazul Ungariei, analistii BERD au inrautatit prognoza de crestere economica de la 1,7% la 1,6% pentru acest an, iar pentru 2015 anticipeaza un ritm de 1,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri