”In ce priveste zona euro, cred ca anul viitor Romania va indeplini toate criteriile - cele cinci criterii de la Maastricht (...). In momentul de fata, Romania indeplineste patru din cele cinci criterii, insa experienta altor state care au intrat in zona euro ne arata ca indeplinirea celor cinci criterii nu este suficienta”, a afirmat seful statului.

Traian Basescu a adaugat ca au fost state care au intrat in zona euro dupa care nu au rezistat in aceasta zona extrem de competitiva, ca urmare a lipsei de competitivitate a propriilor economii, el dand ca exemplu Grecia, Portugalia si Spania.

Seful statului a subliniat ca, pentru aderarea la euro, este obligatoriu un element extrem de important: competitivitatea economica.

El a spus insa ca sunt motive de optimism din acest punct de vedere.

Citeste si:

Romania a transmis Comisiei Europene noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntandu-i pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, la inceputul lunii mai, ca fixarea unui obiectiv ambitios precum aderarea la zona euro in 2019 ar putea avea efecte benefice, de mobilizare a tarii, dar presupune o buna intelegere a eforturilor din partea politicienilor, stabilirea unor termene intermediare clare si consens larg politic si social.

De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa spunea ca obiectivul de adoptare a monedei euro de la 1 ianuarie 2019 are o mare componenta politica, el considerand ca este fezabil, dar si abitios in acelasi timp si reamintind ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a face fata rigorilor unei piete unice.

Sursa foto: MediafaxFoto