Scutirea de la plata taxei a fost decisa prin hotarare aprobata, miercuri, de Guvern. "Masura va stimula cu siguranta exporturile de energie electrica, exporturile absolut necesare in conditiile in care Romania detine o putere instalata de aproximativ 20.000 MW si un consum de aproape 8.500 MW", a spus ministrul, potrivit Mediafax.

Nicolescu a arătat că stimularea exportului este determinată și de intenția Guvernului de a încuraja cuplarea, până la finele acestui an, a pieței de electricitate din România cu cele din Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia.

Cuplarea piețelor de energie din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia și România este proconizată să se realizeze în luna noiembrie a acestui an.

Citeste si:

Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică și termică și este plătită de orice consumator. Taxa se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 2-3%.

Taxa este percepută în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investițiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, și a fost autorizată de Comisia Europeană în 2010.

De această taxă beneficiază 37 de companii. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a propus Guvernului în octombrie anul trecut să reducă spijinul acordat pentru un sfert dintre producătorii energie și căldură în cogenerare, întrucât a constatat că aceștia au benificiat de un ajutor prea mare.