La nivel politic exista consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019, mentionand Presedintia, cat si Guvernul, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care insa nu a confirmat obiectivul, punctand mai degraba o serie de masuri care conditioneaza momentul.

"Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si primul ministru au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios care poate fi folosit ca ancora pentru politicile economice", a spus Isarescu la conferinta Euromoney. Isarescu nu a confirmat ca BNR si-a asumat acest obiectiv, punand accent insa pe faptul ca beneficiile aderarii nu sunt neconditionate si presupun multe eforturi si reforme structurale care sa permita o cat mai mare convergenta reala, care s-a dovedit tot mai importanta dupa criza financiara din 2008, relateaza Mediafax.

El a aratat ca, desi in acest moment Romania sta bine in ceea ce priveste criteriile nominale stabilite la Maastricht, mentionand pozitia fiscala, curba dobanzilor si stabilitatea cursului, indicatorii reali sunt inca semnificativ sub media europeana. Potrivit guvernatorului BNR, desi atingerea criteriului de stabilitate a preturilor este o problema de cateva luni, Romania mai are inca multe de facut in ceea ce priveste reformele structurale, dand ca exemplu piata fortei de munca.

"Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta reala. Acum este clar ca criteriile nominale nu pot fi atinse fara stabilitatea financiara si competitivitate ridicata (...). O diferenta mare de convergenta reala pune presiune pe mediul de afaceri", a spus Isarescu. Oficialul BNR a mai aratat ca desi statele din Europa Centrala, de Est si Sud-Est sunt mai aproape ca niciodata de indeplinirea criteriilor nominale, chiar si cele mai avansate din punct de vedere al convergentei reale au renuntat dupa criza la calendarul de aderare si au adoptat o pozitie de asteptare.

Isarescu apreciaza ca un prim pas catre euro reprezinta aderarea la Uniunea Bancara, proces care va intari stabilitatea financiara si va creste increderea, prin armonizarea reglementarilor si regulilor de supraveghere, precum si a schemei de garantare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri